Spring naar de content

Nederland vrouwenland?

Goed nieuws uit vrouwenland deze week. De Britse krant The Guardian berekende het percentage vrouwelijke ministers voor alle EU-landen, en Nederland blijkt keurig mee te draaien in de Europese top. Mag vooruitstrevend Nederland zich op de borst kloppen? Een mooi moment om eens naar onszelf en onze buren te kijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matthias Pauw

Met maar liefst 46,7 procent van het kabinet van het vrouwelijk geslacht staat Nederland op de vierde plaats in de Europese Unie. Daar mogen wij best trots op zijn. Alleen Zweden, Finland (een perfecte 50 procent) en Frankrijk doen het beter. Met gepaste trots en gematigd superioriteitsgevoel kunnen we weer eens ouderwets neerkijken op onze Europese broeders (of zusters, zo u wilt). De Duitsers laten wij dik 13 procent achter ons, Luxemburg moet het met een kwart doen en de Britten bungelen met slechts 12,5 procent ergens onderaan de lijst.

Te vroeg gejuicht
Toch is enige terughoudendheid in schouderklopperij wel gepast. In tegenstelling tot veel andere landen in Europa heeft het liberale Nederland nog nooit een vrouwelijke premier voortgebracht. Die nu zo treurige Britten waren in de jaren tachtig al zo ver, de Duitsers hebben Merkel, de Fransen en de Polen waren ons in de jaren negentig al voor, en zelfs een land als Turkije (geen EU) mocht al eens een vrouw verwelkomen aan het hoofd van de ministersploeg. Om nog maar te zwijgen over Scandinavië, waar een mannenopstand bijna gerechtvaardigd zou zijn.

De Tweede Kamer is ook al geen beste afspiegeling van het volk. Slechts 38 procent van de Kamerleden mag zichzelf vrouw noemen. Dat is niet zo fraai. Van de elf fractievoorzitters (dissidente PVV’ers niet meegerekend) is alleen Marianne Thieme geen man. Best een beetje treurig.

Zakenwereld, mannenwereld
In het bedrijfsleven is het al niet veel beter. Waar wij in Nederland (terecht) op onze achterste benen gaan staan bij het zien van discriminatie, willen wij nog weleens vergeten dat vrouwen, na correctie voor een breed scala aan factoren, nog altijd 15 procent minder verdienen voor hetzelfde werk. Om je dood te schamen.

Nederlandse beursgenoteerde bedrijven zijn wettelijk verplicht om in hun bestuurlagen minimaal 30 procent vrouwen op te nemen; een dramatische nul bedrijven voldoen aan deze eis. De sanctie op overtreding is overigens niet bepaald draconisch te noemen: die is er niet.

Werk aan de winkel
We moeten onze zegeningen tellen, het kan natuurlijk allemaal veel slechter. En laten we het goede nieuws uit The Guardian vooral koesteren en voortzetten. Maar man, man, man, wat is er nog een hoop werk te verzetten.

Onderwerpen