Spring naar de content

Dertien dingen die je weten moet over de Oekraïne (voor het te laat is)

Een bloedige burgeroorlog, een Russische invasie en een tweedeling – het behoort allemaal tot de mogelijkheden in Oekraïne. Voor het te laat is en het land niet meer bestaat zetten wij enkele van de meest bijzondere wetenswaardigheden over Oekraïne op een rij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

1. Wie denkt dat het middelpunt van Europa ergens nabij Wenen ligt heeft het mis: het geografische centrum van Europa ligt in de Oekraïne, in het dorpje Dilov.

2. Ruim zestig jaar voor de Amerikaanse grondwet tot stand kwam stelde de Oekraïner Pylyp Orlyk het Pacts and Constitutions of Rights and Freedoms of the Zaporizhian Host op, een grondwetsontwerp dat qua inhoud nog verlichter en progressiever was dan de Amerikaanse tegenhanger. Pylp Orlyk kwam onder meer op de proppen met een scheiding der machten. 

3. Het Oekraïens is de op een na meest melodieuze taal in de wereld (na het Italiaans), zo stelde een mondiale groep van linguïsten in 1934 vast op een conferentie in Parijs.

4. Oekraïne is het vierde meest ontwikkelde land ter wereld. 99.4 % van de Oekraïners kan lezen en schrijven, tegen 98,5% in Nederland. Ruim twee derde van de bevolking heeft hoger onderwijs genoten. 

5. Het diepste metrostation van de wereld is het Arsenalnaya station, dat vanaf de straten van Kiev te bereiken is via een 105 meter diepe roltrap.

6. Het derde meest bezochte McDonald’s restaurant ter wereld is gevestigd in Kiev. Er gaan jaarlijks meer dan 2,3 miljoen burgers over de toonbank.

7. Oekraïne is het vijfde meest alcoholistische land ter wereld. Een gemiddelde Oekraïner nuttigt per jaar bijna 16 liter pure alcohol.

8. Het lied “O Sole Mio” werd in april 1898 gecomponeerd in Odessa.

9. Het Oekraïense volkslied bestaat uit slechts zes regels. De resterende verzen werden in 2003 geschrapt op politieke gronden (in de verzen werd territoriale aanspraak gemaakt op delen van Rusland en Polen).

10. De KLM is trots op de Airbus 300, maar het grootste vrachtvliegtuig ter wereld komt uit de Oekraïne: de Antonov An-225 Mriya.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

11. Na de afscheiding van de Sovjet-Unie was de Oekraïne na de VS en Rusland de derde grootste nucleaire macht. Maar het land gaf uit eigen beweging alle kernwapens terug aan Rusland.

12. De Oekraïense powerlifter Dmitry Khaladji bezit meer dan vijfentwintig Guinness Book records. Zo heeft hij eens op een spijkerbed gelegen, bedekt met 700 kilo wegende platen die met mokers werden bewerkt.

13. Mila Kunis, bekend van That ‘70s Show en zowel door Esquire als FHM verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld, is geboren in de Oekraïne.