Spring naar de content

‘Bijna iedereen heeft wel eens een obsessief-compulsieve gedachte’

Iedereen heeft obsessief-compulsieve gedachten, maar niet iedereen ontwikkelt een stoornis. Nieuw internationaal onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van zestien verschillende universiteiten wees uit dat 94 procent van de mensen soms bepaalde ongewenste gedachten, impulsen en beelden ervaart.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Twintig keer de trap op- en aflopen, zestien keer de deurklink aanraken, vier keer alle vorken en messen aanraken, het klinkt als obsessief gedrag en dat is het ook. Mensen die lijden aan een obsessief-compulsieve stoornis (OCS) voelen dagelijks de drang om bepaalde rituelen uit te voeren. En nu blijkt na ondervraging van 777 studenten in dertien landen wereldwijd dat bijna iedereen wel eens last heeft van dit soort gedachten of impulsen.

Het onderzoek toont aan dat de gedachten en impulsen niet het probleem zijn, maar de manier waarop mensen met die gedachten omgaan. Alex Radomsky, een van de onderzoekers, van Concordia University stelt dat mensen die lijden aan OCS nu gerust kunnen worden gesteld met het feit dat iedereen de gedachten die ze hebben ervaart. ‘Als mensen de gedachte hebben van een balkon te willen springen of voor een metro, dan denken de meesten ‘dat is een rare gedachte. Maar mensen met OCS vragen zich direct af of ze zelfmoordneigingen hebben. OCS-patienten hebben deze gedachten veel vaker en raken er meer overstuur van, maar de gedachten op zich zijn niet anders dan gedachten bij mensen die niet aan de stoornis lijden.’

Overigens wordt gedachte ‘heb ik de deur wel op slot gedaan?’ ook onder obsessief-compulsief geschaard. Eerlijk: hoe vaak vraagt u dit zich af?

Onderwerpen