Spring naar de content

De achterste tong van Henk Krol over Joris Demmink

Dat ontbrak er nog aan, wereldkampioen waxinelichthouder gooien verstoort het getuigenverhoor over Joris Demmink, waar god betere het de naam van Hilbrand Nawijn werd ‘onthuld’. Getuigenissen liggen bij de notaris en Henk Krol laat ze daar liever liggen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Peter Olsthoorn

Twitter is het perfect medium voor zo’n getuigenverhoor als vandaag van Henk Krol, de politicus die in 2003 als journalist van de Gay Krant de zaak-Demmink onderzocht: iedere gebezigde zin kan goed zijn voor een schot uit de heup. Maar helaas voor Marcel Haenen (NRC), Pim Sedelier (RTL), Saskia Belleman (Telegraaf) en Maarten Reijnders (freelance), weer mis.

Henk Krol beriep zich op zijn zwijgrecht en bronbescherming om vrijwel niets van betekenis te zeggen over zijn werk in 2003 verricht voor de Gay Krant. Fred de Brouwer die het werk deed voor Panorama is dood. De vraag die eigenlijk speelde was: geeft Krol de getuigenissen van destijds vrij?

Immers, die zijn bij de notaris gedeponeerd. Bovendien heeft Krol in de juridische afwikkeling afgesproken publicitair te zwijgen over Demmink. Meermalen is beweerd (de perfecte roddelterm, geen bron) dat Krol er zelf alle reden voor heeft om het achterste van zijn tong niet in Demminks zaak te roeren. Hij babbelt wel af en toe, maar zegt net aan weer niks.

In homokringen had jong de voorkeur boven oud – ja, echt – en Demmink heeft ooit toegegeven dat het niet zijn gewoonte was naar de leeftijd van zijn contacten te vragen. En vervolgens voor allen rondom hem: wie is er niet chantabel?

Plaatsen delict vanmorgen genoemd: Anne Frankplantsoen in Eindhoven waar afspraken gemaakt werden voor ‘hele jonge jongens’, ook voor de Pinocciobar in Praag. Maar geen greintje bewijs.

Erwin Lensink, erkend waxinelichthoudergooier, verstoorde de zitting met de roep om veroordeling van het Koninklijk Huis. Of dat nog niet genoeg was, viel ook de naam van Hilbert Nawijn, de enige bewindspersoon ooit op Justitie die in het openbaar geloof hechtte aan de beschuldiging van kindermisbruik door Demmink.

Ook na hedenmorgen is de lijn diffuus en helder tegelijk: het wordt het steeds onwaarschijnlijker dat Demminks naam gezuiverd zal worden. Maar ook dat hij veroordeeld zal worden…