Spring naar de content

De culturele smaak van Ilja Gort: Remco Campert en Stromae

We kennen hem vooral als wijnboer, maar hij mag ook graag schrijven, en niet alleen over drank. Binnenkort verschijnt zijn actiethriller Uzi Baby. En hij begon zijn carrière ooit als drummer in een band. Wat leest, kijkt en luistert Ilja Gort?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

“Ik heb twee bibliotheken, twee boekenkamers eigenlijk. Een in mijn dertiende-eeuwse wijnchâteau in de Bordeaux, en een hier in Amersfoort. Het heerlijke aan een boekenkamer is dat je, anders dan in een woonkamer, niet wordt afgeleid door een naar hond stinkende bank of een dooie plant in de vensterbank – je hebt alleen maar die boeken. En in elk boek dat in die kamer staat, heeft iemand zijn ziel en zaligheid gestopt. Duizenden zielenboeken staan daar. En elke keer als je die kamer betreedt, daalt al dat samengebalde intellect op je neer. Dat komt in je flikker. Dat voel je gewoon.

Schrijver Remco Campert.
Schrijver Remco Campert.

“Remco Campert is de beste schrijver van Nederland. Een meesterstilist ook. Hij kan ‘naakt schrijven’, schrijven zonder al te veel adjectieven te gebruiken. Zo wil ik ook schrijven. Ik vind alleen wel dat hij de laatste tijd te veel in herinneringen vervalt. Herinneringen zijn interessant voor de schrijver die ze opschrijft, maar niet altijd voor de lezer – al ga ik dat als bewonderaar natuurlijk niet hardop zeggen.

“Naar muziek kan ik niet luisteren. Dat komt doordat ik ruim twintig jaar professioneel muziek heb gemaakt, en dat betekent dat ik altijd analytisch naar muziek moet luisteren. En dat is heel vervelend, hoor, want mijn relatie met muziek is daardoor voor altijd gederailleerd.

“Maar als ik door Frankrijk rijd – dat doe ik veel – dan heb ik de autoradio aan, op zoek naar nummers die ik in mijn televisieprogramma Wijn aan Gort kan gebruiken. Christophe Maé heb ik zo ontdekt, bijvoorbeeld. Maar ook de Franse zangeres Zaz en Francis Cabrel – La Corrida is zijn mooiste nummer. En ook de Belgische zanger Stromae heb ik op deze manier ontdekt. Die jongen raakt mij. Het eerste nummer dat ik van hem hoorde was Papaoutai, papa waar ben je. Hij zingt daarin onder meer: ‘Iedereen weet hoe je kinderen moet maken, maar niemand weet hoe je vaders moet maken.’ Pats, die is raak.”

Meer weten over Ilja Gort en zijn culturele smaak? Lees het hele interview van Nick Muller in ons magazine dat nu in de winkel ligt. Bekijk hier de overige onderwerpen of sluit hier gelijk een voordelig (proef)abonnement af.