Spring naar de content

Het raadsel van de opgemaakte voetballer

In het voorjaar van 2008 kwam er met twee pistoolschoten een einde aan het leven van Dario Dubois, oud-verdediger van Paraguayaanse topclubs als Victoriano Arenas en Deportivo Paraguay. De moordenaar werd nooit gevonden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Nu, zes jaar na zijn dood, is Dario Dubois een mythe. Verhalen over zijn authenticiteit worden doorverteld in voetbalstadions overal in Zuid-Amerika, en op internetfora. Vooral op internetfora.
Dubois stond gedurende zijn loopbaan bekend als de anti-voetballer. Hij was een groot liefhebber van death metal en schminkte zich voor iedere wedstrijd altijd met mascara en witte verf.
Zij die het opnamen tegen de clubs waarvoor Dario Dubois uitkwam, speelden altijd tegen tien voetballers en een reservebandlid van Kiss. Na enige tijd werd Dubois door de bond verzocht zich niet langer zo buitenissig uit te dossen, anders zou een schorsing volgen. Dubois zou de make-up voortaan achterwege laten, maar plakte nog wel altijd de sponsornaam van zijn shirt af, zodat hij tijdens zijn wedstrijden niet als een sandwichman voor het grootkapitaal fungeerde. Toen ook dat van hogerhand verboden werd, pakte Dario Dubois bij het betreden van het veld voortaan twee kluiten modder en smeerde die op zijn shirt.
Tegen zoveel vindingrijkheid waren de bondsregels niet opgewassen.

Homobordeel
In tegenstelling tot wat je zou kunnen denken, was Dario Dubois een bescheiden en uiterst intelligent mens. Hij viel op het veld op door zijn principes, maar niet door zijn spel. Wat hij buiten het veld deed, daarvan kon eigenlijk niemand zich een voorstelling maken. Wel vertelde hij in interviews vaak over zijn levensvisie: hij hield zich verre van alcohol, sigaretten, drugs en rood vlees. Hij was immers een sportman? Ook bleef hij verre van vrouwen, die volgens hem geen goede uitwerking zouden hebben op zijn gestel.
Of hij dan misschien op mannen viel, vroeg een journalist hem eens.
“Als ik morgen in een homobordeel moet werken, dan is dat maar zo.”
Ben je homo, Dario?
“Iedereen mag denken wat-ie wil. Ik weet het antwoord.”
Dubois stopte op relatief jonge leeftijd met voetbal, na een langdurige blessure; zijn liefde voor muziek had die voor de sport overvleugeld. Hij richtte een rockgroep op, Tribute Rock, waarvan hij zelf de bassist werd.
De groep werd – evenals zijn voetballoopbaan – geen groot succes.

Underground
Zes jaar is Dario Dubois nu dood. Niemand weet precies wie of wat hij is geweest, niemand weet waarom en door wie hij werd vermoord.
Wel is er sinds een paar jaar een nieuwe rockgroep die in de undergroundscene van Buenos Aires aan de weg timmert: The Dario Dubois Duo.

Onderwerpen