Spring naar de content

Wordt dit artikel binnenkort door een robot geschreven?

Dit artikel is geschreven door een mens, maar wellicht dat er over een paar jaar een robot is die HP/De Tijd volschrijft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Er zijn al jarenlang experimenten gaande met robotjournalisten en het schrijven van nieuwsberichten op basis van data. De Los Angeles Times ondervond daar al de voordelen van toen een robot het nieuws van een aardbeving binnen 3 minuten naar buiten had gebracht en zo al zijn menselijke collega’s te snel af was. Daar gaat ons werk, dachten veel journalisten. 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Volgens hoogleraar Emiel Krahmer is de media-aandacht misleiding en zijn er al heel veel robotjournalisten. Mensen vervangen door robots gaat volgens hem niet gebeuren, maar het nieuws kan wel radicaal veranderd worden.

Een romantisch beeld van een rondwandelende en pratende robot moet u zich overigens niet voorstellen. De robotjournalist is een computerprogramma met tekstsjablonen. Op basis van die sjablonen kan hij een verslag maken van een aardbeving, maar een verslag van een voetbalwedstrijd kan ook. Deze vorm van robotjournalistiek al een tijdje en heet het Goalgetter. Alleen het scoreverloop en de uitslagen moeten zelf worden ingevoerd.

Ook subjectieve berichtgeving
Krahmer ziet nu kansen om niet alleen feitelijke verslagjes te maken, maar ook subjectieve. Dat kan door de robot bij wedstrijden per partij een ander verslag te laten maken, waardoor vantevoren duidelijk is welke sjablonen passen bij doelpunten van tegenstanders en welke bij goals van de eigen ploeg. Zelfs in een verslag per speler ziet Krahmer een mogelijkheid, aangezien een robot toch niet vermoeid kan raken.

Voor wie denkt dat robots wellicht op de computer goed uit de voeten kunnen met informatie, maar verder op geen enkele manier journalisten kunnen zijn: wees daar niet al te zeker over. Er zijn ook robots die gedicteerde teksten kunnen uitschrijven. De volgende stap is misschien wel een robot op de perstribune…