Spring naar de content

In beeld: het oproer in Oost-Oekraïne

En opnieuw is het onrustig in Oekraïne, ditmaal in het oosten van het land. Pro-Russische betogers bezetten overheidsgebouwen en eisen via een referendum aansluiting bij Rusland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Eerst: de crisis in het kort
Het is november 2013. Oekraïne staat op het punt om een samenwerkingsverdrag met Europa aan te gaan, maar president Victor Janoekovitsj weigert te tekenen. In plaats daarvan kiest hij juist voor meer samenwerking met Rusland. Een groot deel van de bevolking is ziedend. Op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev komen tienduizenden mensen bij elkaar om te protesteren tegen de zittende macht. Het wordt Janoekovitsj al gauw te heet onder de voeten, zeker als er ook druk vanuit het buitenland komt, en hij vlucht naar Rusland.
Dan grijpt Vladimir Poetin in. De Russen annexeren in no time het pro-Russische schiereiland De Krim. Dat schiereiland is tot dan toe van Oekraïne, maar de overtuigende uitkomst van een referendum besluit dat het weer Russisch grondgebied gaat worden.

Korte tijd is het relatief rustig in Oekraïne, maar enkele dagen geleden breken er opnieuw onlusten uit. Ditmaal in het oostelijk deel van het land, met name rond de steden Donetsk en Charkov. De Russische minderheid aldaar eist via een referendum aansluiting bij Rusland. In Donetsk houden zwaarbewapende pro-Russische demonstranten een regeringsgebouw bezet – later houden ze ook andere overheidsgebouwen in andere steden bezet. De interim-president van Oekraïne, Oleksandr Toertsjinov, beschuldigt Rusland er van onrust te stoken om daarna in te kunnen grijpen – dezelfde tactiek als die ze bij De Krim hebben uitgevoerd. Rusland waarschuwt op zijn beurt voor een burgeroorlog als Oekraïne de rechten van de Russen in het land niet waarborgt.

Ultimatum
Interim-president Toertsjinov sprak zondag klare taal: als de pro-Russische betogers voor maandagochtend 08:00 de overheidsgebouwen niet hebben verlaten, dan zet hij het leger in om ze te verdrijven. Het ultimatum is inmiddels al enige uren verstreken en de activisten zitten nog op hun plaats, zegt NOS-correspondent David Jan Godfroid vanuit Donetsk. ‘Maar de tijd van praten lijkt nu wel voorbij.’ We houden u op de hoogte.

Webcam: het Leninplein in Donetsk en het Vrijheidsplein in Charkov.

OEK81 OEK82 OEK83 OEK84 OEK85 OEK86 OEK87 OEK88

(via)