Theologische Universiteit: EO’s The Passion is mogelijk een teken van God
Komende donderdag zitten een paar miljoen Nederlanders weer aan de buis gekluisterd om het lijdensverhaal van Jezus Christus mee te beleven. Of ze willen gewoon het gratis concert van Jan Dulles als Jezus zien (toegegeven, de Volendammer heeft nummers uitgebracht met de titels ‘Loop met me over zee’ en ‘Geloven in het leven’). Of Jack van Gelder, bekend van de klassieker ‘DENNIS BERGKAMP, DENNIS BERGKAMP’, eens buiten een studio of stadion in actie zien.
Veel gelovigen weten niet zo goed wat ze met The Passion aan moeten: is het een moderne liturgie, of stadsmarketing en heiligschennis? Bestaat geloof niet voor een groot deel uit tradities?
Vanochtend helpt Mirella Klomp, senior onderzoeker ‘Moderne Passies’ aan de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam, in Trouw de worstelende christen een handje. De lezers van de krant voor (niet te streng) gereformeerd Nederland wordt voorgehouden dat ondanks de ‘luidruchtige (pop)muziek’ die niet past bij het ‘offer van Jezus Christus’ het toch echt zo is dat ‘in onze cultuur mensen zélf bepalen wat dingen betekenen’.
Een lesje nederigheid dus, en bovendien zijn er vanuit theologisch oogpunt meer redenen om je niet te fel te verzetten tegen The Passion, betoogt Klomp:
“Uit tal van Bijbelteksten blijkt dat het optreden van Jezus ook de nodige commotie veroorzaakte, dat vrome gelovigen werden bekritiseerd en de gevestigde religieuze orde het niet bij het rechte eind bleek te hebben.”
Maar dat is niet alles. Het programma dat wordt gemaakt in samenwerking tussen de EO en RKK is mogelijk zelfs een nieuwe verschijningsvorm van God aan het volk:
“Het verhaal dat God mens werd (wie had dat ooit gedacht?) laat zien dat God in de cultuur vormen zoekt om zich aan mensen bekend te maken. Niets is daarbij te min of te laat. Dat een ‘wervelende show’ als The Passion uitgesloten zou zijn, overtuigt mij niet.”
Zo’n statement doet je toch met andere ogen naar The Passion kijken aanstaande donderdag. Gaat er dan toch meer schuil achter de glimmende schedel van Jack? Ook de uitsmijter, waarin naar goed protestants gebruik nog even een katholiek op de hak wordt genomen, willen wij u niet onthouden:
“Een kritische rooms-kaholieke blogger schreef: ‘Jezus sterft zonder borrelnootjes’. Dat is dus nog maar de vraag.“
Met bier en bitterballen in de aanslag houden we de ingezonden brievenrubriek morgen voor u in de gaten!