Spring naar de content

Rel in Spanje: reisbureau biedt luxe abortusreis naar Londen of Berlijn aan

Het reisbureau dat nooit zou moeten bestaan. Zo noemen de Spaanse makers van de website Abortiontravel.org het zelf. Op de site kunnen vrouwen kiezen uit 48 klinieken in verschillende Europese steden om hun ongeboren kindje te laten aborteren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

‘Wees vrij in Londen – de stad waar niemand je vertelt of je moeder moet zijn of niet.’ Kies in Berlijn – vlucht naar het hart van Europa, ver weg van degenen die over jou willen beslissen.’ Lissabon is een optie – een wereld van mogelijkheden dichterbij dan je denkt.’ Prijzen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, maar in dat laatste geval krijg je er wel een aantal luxe hotelovernachtingen voor twee personen bij.

Hoewel dergelijke reizen wel degelijk worden aangeboden (ware het wat minder ‘glamourous’) en ook de klinieken op de website echt bestaan, is het reisbureau verzonnen. Het is een actie van de Spaanse afdeling van de Europese Lobby voor Vrouwen (CELEM), die hiermee zoveel mogelijk handtekeningen hoopt te verzamelen tegen de abortuswet.

Eind december vorig jaar stemde de Spaanse regering in met een abortuswet die veel strenger is dan de bestaande. Op twee uitzonderingen na (als de vrouw zwanger is geworden na verkrachting of als haar gezondheid in gevaar komt) wordt abortus in Spanje strafbaar. Dat levert een hoop protest op tegen de regering van Mariano Rajoy. Gevreesd wordt onder andere voor een grote toename van het aantal tienermoeders.

De verwachting is dat met doorvoering van de wet wordt gewacht tot ná de Europese verkiezingen. CELEM hoopt met deze actie voor 25 mei minstens 50.000 handtekeningen te kunnen verzamelen. ‘Verenig je en help ons ervoor te zorgen dat deze vlucht niet hoeft te vertrekken’, luidt de tekst op de website.