Spring naar de content

Hans Teeuwen: ‘Dan kom ik stoned thuis en zeg ik: papa moet nu even overgeven.’

Hij is sinds kort vader, hij rookt niet meer en hij zingt gevoelige liedjes. Hans Teeuwen (47) laat zich tegenwoordig van zijn zachte kant zien. Is hij niet bang voor zijn reputatie? “Dat kan me echt geen kut schelen.” In de nieuwe HP/De Tijd gaat Jojanneke van den Berge in gesprek met de ‘totaalartiest’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

“Ik wil graag… O nee, éérst de dame, éérst mevrouw Jojanneke.” Dan bestelt hij. “Ik wil graag een earlgreythee en één snee bruin brood en één kroket.” Dan: “Twéé sneeën met twéé kroketten krijg ik niet op. Terwijl ik ben gestopt met roken.”

Een passerende ober laat vijf borden op de grond kletteren in Teeuwens Amsterdamse stamcafé Wildschut.

Dat meen je niet.
“Ja, dat is groot nieuws. Sinds drie weken. Het is afschuwelijk. Maar ook een mijlpaal. Ik was ziek, dan heb je geen zin om te roken en toen dacht ik: laat ik dit momentum meteen aangrijpen om te stoppen. Eigenlijk rookte ik alleen nog om de verslaving te temperen. Mijn vriendin zei: je rookt nooit met plezier, behalve op televisie. Haha! Daar zag het er heel lekker uit. Verder eigenlijk nooit.

“Dit is mijn ontbijt” – het is half twee – “en daar beleef ik nooit enig plezier aan. Altijd een verplicht nummer. Dat zit ik echt vreugdeloos plichtmatig naar binnen te stampen. Vroeger was de beloning als ik de klus geklaard had een sigaret. Ach, maar het is fake vreugde. Het is net als dat je de hele dag met je kop tegen een muur bonkt en je houdt er even mee op. Dat is dan ook lekker.”

theomaassenHoe rem jij jezelf af?
“Door te drinken of drugs te gebruiken kun je je bewustzijn iets kantelen. En dan kun je je bewust worden van de kramp waar je in zit, doordat je het vanuit een andere hoek beziet. Ik blow een, twee keer per week. Je kan je ook helemaal de tering gaan mediteren, maar het kostenbaten-plaatje is dan nooit helemaal in balans, vind ik. Ik heb het een tijdje voor voorstellingen geprobeerd, om me op te laden, maar uiteindelijk weegt de inspanning die het vergt toch niet op tegen het resultaat.”

Je oogt blij als je over je muziek vertelt.
“Het opnemen is ook heel fijn. En ik hoop dat het een beetje aanslaat, dat er veel mensen komen kijken naar de optredens. Daarna wil ik wel ooit weer theater of film gaan doen. Ik ben een totaalartiest. Ik merk wel dat zangers meer sex-appeal hebben dan comedians. Ik moet nu veel meer afhouden. Het is echt bedreigend. Alsof je een karbonaadje bent.”

Je bent nu een half jaar vader. Ben je daar gevoeliger door geworden?
“Ja. Jazeker. Ik kan er weinig over zeggen wat niet al door duizend anderen gezegd is. Maar wat ik ook gemerkt heb: het perfectionisme in dat creatieve proces, dat blijft. Alle heftige emotionele gebeurtenissen hebben invloed op mij, en dat sijpelt door in de dingen die ik maak. Alleen hoe en in welke mate? Het patroon is: een tijd van verwerking, gevolgd door een hele creatieve periode. Dus…” Hij wrijft vergenoegd in zijn handen. “Ik ben spekkoper straks.”

Is het leven leuker met haar?
“Ja. Ik had me op de hel voorbereid, iedereen heeft altijd van die horrorverhalen. Maar het is echt heel leuk. Je mag haar wel even zien. Ik weet wel, niemand zit op babyfoto’s te wachten, maar ik laat ze gewoon zien. Kan mij ’t verrekken.” Vertederd: “Leuk lachje, hè? Ze lachte al heel snel. En ik gewoon, ja, rock-’n-roll blijven. Dan kom ik stoned thuis en zeg ik: ‘Papa moet nu even overgeven.’”

Lees het hele interview van Jojanneke van den Berge met Hans Teeuwen in de nieuwe editie van HP/De Tijd, die nu in de winkel ligt. Bekijk hier de overige onderwerpen, of sluit hier een voordelig (proef)abonnement af.