Spring naar de content

Hoe Eva Jinek ‘mentor’ Jeroen Pauw degradeert tot interimmer

Oké, nu we weten dat Pauw & Witteman er volgende maand mee stoppen, dat Pauw in z’n eentje de herfst voor zijn rekening neemt en dat KRO-NCRV staat te trappelen om Eva Jinek in januari 2015 het late night-slot van de publieke omroep te geven, stellen we toch nog even zes vragen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

1. Wacht eens even. Eva Jinek was toch voorbestemd om Paul Witteman op termijn op te volgen? Het zou toch – ooit – Pauw & Jinek worden?
Dat dachten wij ook lange tijd. Eva noemde Jeroen steevast haar ‘grote voorbeeld’. En Jeroen op zijn beurt lijfde haar al snel in bij zijn bedrijf Talent Kitchen.
TalentKitchen

2. Staat Jeroen daar nu tussen drie veel jongere vrouwen?
Inderdaad. Maar daar willen we het even niet over hebben. Nog even over de opvolging van Paul Witteman: Eva Jinek was de uitgelezen persoon, zo vond ongeveer iedereen in Hilversum. Pauw zag het ook wel zitten, maar weigerde er openlijk over te speculeren. “Dat is alsof je een vrouw vraagt of ze al weet met welke man ze gaat, mocht haar huidige man haar verlaten,” zei hij in het AD. “Dat is nu niet aan de orde. Komend seizoen maken Paul en ik gewoon ons programma. Verder dan dat kan ik niet kijken.”

3. Met andere woorden: Pauw wilde dolgraag met Jinek, maar zij wil niet meer met hem?
Dat zijn jouw woorden. Feit is wel dat hij een half jaar geleden nogal onhandige uitspraken deed over Eva in de VARA Gids. Zo zei hij dat ze ‘last van zenuwen’ had. Zij vroeg hem om advies, zegt hij ook. En dan: “Dát ze het vraagt, zegt veel over haar zelfinzicht en ambitie. Eva ziet in dat ze iets wil worden wat ze nog niet is, daarom schakelt ze hulp in van iemand die zij goed vindt. We nemen met regelmaat interviews door die ze heeft gedaan.” Plus: “Bij Wilders heb ik haar vooraf geholpen.” Dat is niet echt collegiaal.

4. En nu is Jeroen dus exit aan het eind van 2014?
Dat zit er dik in. Helemaal nu KRO-NCRV-baas Taco Rijssemus hem een douw geeft in de Volkskrant. “We hebben niet de ambitie om een Pauw & Witteman 2 te maken. Een Pauw & Jinek is dus niet heel aannemelijk,” zegt hij. “Dubbelpresentatie is wat de omroep betreft zeker een optie, maar voor het noemen van een mogelijke partner voor Jinek is het ‘nog te vroeg’.”

5. Sven Kockelmann. Is dat een idee?
Geintje zeker? ‘De Kockel’ is al een blok aan het been van Jinek bij Eén op Eén, dus die kans is, zo gokken we, kleiner dan één procent.

6. Nog ander nieuws?
Een ding is zeker. De P&W-leader – het nummer You Don’t Know van Defunkt – zullen we in ieder geval níet gaan missen. Wát een nerveus getetter: