Spring naar de content

HP/De Tijd nummer 04: Waarom schoonmoeders loeders zijn, je jong moeder moet worden en vrouwen vallen op gewelddadige mannen

De vierde HP/De Tijd van dit jaar ligt vanaf 16 april in de winkel. En omdat moeders deze maand door heel het land in het zonnetje worden gezet, een themanummer over madonna’s, ideale schoonmoeders en andere moordwijven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Groenteman, d’Ancona en Oster over hun schoonmoederschap
“Mijn zoon zei tijdens zijn vorige huwelijk tegen mij: ‘Weet je dat wij door jou de hele tijd ruzie hebben?’ Dan had ik te vaak gevraagd of ik mocht oppassen of zoiets. Nou, dan wou ik wel dood.”

schoonmoeders
Hedy d’Ancona, Hanneke Groenteman en Annemarie Oster. (VLNR)

 

Schoonmoeders zijn het mikpunt van valse grappen. Ze staan immers bekend als loeders. Jaloers. Manipulatief. Bemoeiziek. Maar klopt dat altijd? Ervaringsdeskundigen Hanneke Groenteman, Hedy d’Ancona en Annemarie Oster over de vreugde en de ongemakken van de rol. Wist u trouwens dat schoonmoeder in het Chinees ‘hang-kreng-hang’ is?

jongmoeder Jong, wild & mama. Een pleidooi voor vroeg moederschap
Een verstandige meid krijgt haar kind op tijd, vindt ook Pauline Bijster, die zelf op jonge leeftijd moeder werd. Ze schrijft: “Je kunt niet alles hebben, wordt er vaak gezegd. Maar sommige vrouwen hebben wél alles: kinderen, werk of studie, een toekomst, een mooi strak lichaam en energie in overvloed.”


Hans Teeuwen te biecht bij Jojanneke van den Berge

Hans Teeuwen is sinds kort vader, rookt niet meer en zingt gevoelige liedjes. Of hij bang is voor een zachte reputatie? “Het kan me echt geen kut schelen.”

theomaassen Ook over zijn mysterieuze imago is hij vrij duidelijk. “Dat is het gevolg van weinig interviews geven. En ik denk dat mensen me niet kunnen peilen. Ze verwachten altijd het ergste. Dat ik ze voor lul zet of zo, terwijl ik dat eigenlijk bijna nooit doe. Maar mensen raken vaak ontregeld omdat ik me niet volgens de gangbare omgangsvormen gedraag.”

En wat betreft zijn dochtertje: “Ik kan gewoon, ja, rock-’n-roll blijven. Dan kom ik stoned thuis en zeg ik: ‘Papa moet nu even overgeven.’”

 

papa
Karel Bagijn met zoon Jan-Reijer.

Altijd papadag!
Werken voor de kost blijft het hoogste goed, en dat maakt de status van de huisvader precair. Bert Nijmeijer interviewde drie mannen uit Laren, Haarlem en Groningen, die elke ochtend de sinaasappels persen en elke zaterdag naar de sportclub rijden. Lees hoe hun week eruitziet, en waarom hun week er zo uitziet.

 

Moordwijven. Wat vrouwen zoeken bij gewelddadige mannen
Ze horen leven te geven, niet te nemen. Wat zoeken vrouwen bij types als Charles Manson, Jeffrey Dahmer of Marc Dutroux? Emma Brunt interviewt de Belgische profiler Danièle Zucker over Michelle Martin, liefdesbrieven aan zware criminelen en het taboe om vrouwen met geweldsmisdrijven in verband te brengen.

“Het potentiële ‘geweld’ dat die man vertegenwoordigt vinden sommigen seksueel opwindend. Al zijn er ook vrouwen die zo’n man koste wat kost willen ‘redden’ en ervan genieten dat ze zo een enorm belang krijgen in zijn ogen. Het geeft haar macht, en dat is vooral heel verleidelijk voor een onzekere, afhankelijke vrouw die als kind heeft ervaren dat ze bijna nergens macht over kon uitoefenen.”

bril Martin Bril: Grote dorst, klein hartje
Op 22 april is het vijf jaar geleden dat Martin Bril overleed. Astrid Theunissen schreef het haarscherpe portret over de columnist, De schelmenjaren van Martin Bril, waarvan in HP/De Tijd exclusieve fragmenten. Én nog nooit eerder gepubliceerde foto’s van Brils oude kompaan, Corbino.

Het nieuwe niet-neuken verklaard Seksuoloog Rik van Lunsen vindt onze houding tegenover seks negatief. Wij interviewden hem over de erotiek van de macht, preutsheid en bange beleidsmakers. En hij maakt de balans op in Nederland: “Wij scoren als Nederlanders qua seksueel welzijn niet meer dan een zes-en-een half. Er is dus nog heel veel leed.”

 

heyboer
Wie is deze professor Bijvoet?

De vervalser van Anton Heyboer onthuld!
Hij kwam voor het eerst in 2004, nog voordat Anton Heyboer was overleden. Hij kwam naar aanleiding van een advertentie waarin werd gevraagd om oude etsen van Heyboer. Een man van zestig, een nette heer. Hij heette Bijvoet, professor Bijvoet van de universiteit.

Eind april begint het proces tegen deze man, die in verband is gebracht met de vervalsing van 4500 werken van Heyboer. Wie deze mysterieuze man is? En wat zijn betrokkenheid is bij de affaire? De biograaf van Anton Heyboer maakt een reconstructie.


Pesten op het werk
Zestien procent van de werknemers heeft dagelijks te maken met pesterij op de werkvloer. Carine Daamen sprak een aantal van hen. Genegeerd worden, ziek melden en elke ochtend spugend boven het toilet uit angst voor een aangetekende brief van de baas. “Het heeft eigenlijk altijd met macht en onmacht te maken.”

Joris Linssen: "Ik trad met  mijn band op op het graf van mijn grote voorbeeld."

En verder deze maand: Emma Brunt dompelt zich onder in de wereld van de mama-glossy, de schrijvende kok kookt met Jean Beddington voor moederdag en Europarlementariër Hans van Baalen spreekt over de aankomende verkiezingen. Bloedverwanten Peter en Luca Heerschop over hun bijzondere vader-dochterrelatie, Yvonne Kroonenberg over haar favoriete boeken, films en muziek, en Joris Linssen in een onthullend zelfportret. Koop HP/De Tijd nu in de winkel, op de app of sluit hier een (proef)abonnement af.