Spring naar de content

Geheime codes in tatoeages van Russische criminelen gekraakt

Tatoeages, al dan niet met een geheime betekenis, zijn een populair gegeven in films en series. In Prison Break liet hoofdpersoon Michael Scofield een compleet ontsnappingsplan op zijn lijf tatoeëren om zijn oudere broer van de elektrische stoel te redden, en de aan geheugenverlies lijdende Leonard Shelby uit Memento moet met behulp van zijn tatoeages de moordenaar van zijn vrouw op zien te sporen. Inkt als leidraad naar de toekomst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Huidversieringen van criminelen gaan meestal juist over het verleden. Bij welke bende ze horen, hoe vaak en hoelang ze vast hebben gezeten of hoeveel mensen ze koud hebben gemaakt. Hoewel er best veel bekend is over de betekenis van zulke statusinkt – een tatoeage van Maria met het kindje Jezus betekent bijvoorbeeld dat de drager zijn vrienden nooit zal verlinken – blijft een groot deel voor buitenstaanders een raadsel.

Russische bajesinkt
Damon Murray en Stephen Sorrell van de Londense ontwerpstudio FUEL maakten eerder al boeken als Russian Criminal Tattoo Encyclopaedia en Drawings from the Gulag. Nu zijn ze bezig met een nieuw boek, over geheime codes in tatoeages van Russische criminelen. Geput werd uit het enorme archief van Arkady Bronnikov, een iconografie-expert die voor het Russische Ministerie van Binnenlandse Zaken dertig jaar onderzoek deed naar zulke inktcodes.

In Russian Criminal Tattoo Police Files (dat gefinancierd moet worden met crowdfunding) zullen honderdtachtig van Bronnikovs foto's – gemaakt tussen 1989 en 1993 in strafkampen en gevangenissen in Chelyabinsk, Nizhny Tagil, Perm en Sint Petersburg – te zien zijn, inclusief uitleg van de betekenis. Weten we meteen voor wie we een blokje om moeten lopen.

tattoo1 tattoo2 tattoo4 tattoo5 tattoo6 tattoo7

tattoo10

Foto's via FUEL