Spring naar de content

Heel Finland likt aan naakte homoheld Tom

Een besnorde man zit onderuitgezakt op een stoel. Hij draagt een uniform met leren handschoenen. Een peuk steekt nonchalant tussen zijn lippen en op de grond tussen zijn benen zit een blonde, naakte man, zijn hoofd geleund tegen het kruis van de man met snor. Een ander beeld: gebronsde, glanzende en gespierde blote mannenbillen, benen iets gespreid. Het besnorde gezicht kijkt er tussendoor. Je brengt het langzaam naar je mond, likt eraan, en dan…

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

…plak je het op de Anne Geddes-kaart die je voor schoonmoeder kocht. Ze is morgen jarig. De Finse posterijen hebben deze week een nieuwe serie herfstpostzegels onthuld met daarop een illustratie van de homo-erotische Finse kunstenaars Tom of Finland (pseudoniem van Touko Laaksonen (1920-1991).

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Brokken in uniform gehulde mannelijkheid
Laaksonen diende in de Tweede Wereldoorlog in het Finse leger en baseerde zijn iconische tekeningen – hij maakte er meer dan 3500 – op de brokken in uniform gehulde mannelijkheid die hij daar trof. De nazi’s hadden ondanks de hatelijkheid van hun ideologie de zinneprikkelendste uniformen, zo zei Laaksonen ooit:

“In my drawings I have no political statements to make, no ideology. I am thinking only about the picture itself. The whole Nazi philosophy, the racism and all that, is hateful to me, but of course I drew them anyway—they had the sexiest uniforms!”

Het werk van Finland zou (homo)grootheden als Freddy Mercury en de Village People hebben geïnspireerd. De Tom of Finland-zegels zijn vanaf 8 september te koop. Leuk voor als je Poetin eens een kattebelletje wil sturen.

tom1 tom2 tom3 tom4 Beeld via Itella Posti

Onderwerpen