Spring naar de content

Mysterieuze kunstenaar Banksy eindelijk betrapt op camera?

Niemand weet wie Banksy is en hoe hij eruit ziet. Zijn kunstwerken zijn daarentegen wereldberoemd. Ze verschijnen al jaren op muren in steden over de hele wereld en hebben al vaak voor controverse gezorgd. Een muur met een schildering van Banksy bracht in december nog 209.000 dollar op. Maar nu lijkt de Britse kunstenaar te zijn betrapt door een bewakingscamera.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Banksy heeft zijn identiteit angstvallig verborgen gehouden vanaf het moment dat hij in de jaren negentig bekend werd. Hij zou Robin Gunningham heten en opgegroeid zijn in de Engelse stad Bristol. Daar komen ook de beelden van de beveiligingscamera vandaan.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Op de beelden is te zien dat de kunstenaar en een medewerker hun spullen uitladen en aan de slag gaan op de muur van een jongerencentrum. Beiden dragen een vermomming. Daardoor is de kunstenaar niet echt te herkennen. Maar niet veel later werd er op deze locatie in Clement Street een nieuw Banksy-kunstwerk ontdekt, met de titel Mobile Lovers. Kort daarop zette hij zelf ook een foto van het kunstwerk op zijn website.

Wie hals over kop naar Bristol wil vliegen om het kunstwerk te bekijken is te laat, want het is verwijderd. Dennis Stinchcombe, de manager van het jongerencentrum, sloopte het werk, dat gemaakt was op hout, van de muur. Het leverde hem een reeks doodsbedreigingen op. Hij wilde het kunstwerk verkopen en met de opbrengst het centrum van de ondergang redden. “Ik denk dat het een cadeau van Banksy is, zodat iemand er iets mee kon doen,” aldus Stinchcombe.
De burgemeester van Bristol stak echter een stokje voor zijn plannen. Stinchcombe moest het kunstwerk teruggeven. Het gaat naar een museum.

Onderwerpen