Spring naar de content

Nieuw onderzoek wijst uit: de baard heeft zijn beste tijd gehad

Prins Bernhard had er een, Chriet Titulaer had er een, Ronald Plasterk had een fase en Sinterklaas heeft hem al eeuwen. De afgelopen jaren volgden Meester Bart en alle andere mannen met mogelijkheden. Ik heb het natuurlijk over: De Baard.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Lazen we onlangs nog berichten dat gezichtshaartransplantaties hun hoogtijdagen vieren, uit nieuw onderzoek blijkt dat mannen met een gladgeschoren gezicht door vrouwen aantrekkelijker worden gevonden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Andere conclusies dan vorig jaar
Het Evolution and Ecology Research Center van de Universiteit van New South Wales in Australie deed vorig jaar ook al eens onderzoek naar de vrouwelijke voorkeuren voor mannelijke gezichtsbeharing. Het gros ging toen voor de volle (tien dagen) stoppelbaard. Dezelfde onderzoekers bestudeerden de casus dit jaar opnieuw, en kwamen tot andere conclusies.

Context is alles
Deelnemers aan het onderzoek moesten de aantrekkelijkheid van zesendertig mannen beoordelen. Van elke man waren er vier foto’s: gladgeschoren, lichte stoppels, zware stoppels en een volle baard. Waar vorig jaar de zware stoppel nog tot winnaar werd gekroond, gaat het gladde gezicht er nu met de hoofdprijs vandoor. De resultaten van de studie werden gisteren gepresenteerd in het vaktijdschrift Biology Letters.

De onderzoekers concluderen dat als het grootste deel van de mannen een gladgeschoren kin heeft, een ruime meerderheid van de vrouwen de voorkeur geeft aan hun bebaarde soortgenoten. Als de meeste mannen een baard hebben, juist een gladgeschoren gezicht weer wordt geprefereerd.

Kortom: het gras aan de overkant is altijd groener en vrouwen zijn zo wispelturig als de pest, maar de baard is niet langer een exotisch goed.

Onderwerpen