Spring naar de content

Michiel Huisman over functioneel naakt, Nederland en Rutger Hauer

Zo ziet een kleine 1 miljoen Nederlanders je in een bijrolletje in Goede Tijden Slechte Tijden, en zo zien 8,2 miljoen mensen wereldwijd je in een hoofdrol in Game of Thrones.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Michiel Huisman (Amstelveen, 1981) brak in 2001 door met Costa! Een rol in Zwartboek leverde hem zijn eerste grote, buitenlandse rol op in de film Unmade Beds. Inmiddels is hij verhuisd naar New Orleans voor zijn werk in Amerikaanse tv-series van ABC en HBO, en sinds twee weken is hij dus ook te zien in het immens populaire Game of Thrones als oosterse huurling Daario Naharis.

Het gaat je flink voor de wind. Hoe verslavend werkt roem?
“Roem is voor mij onbelangrijk. Het is eerder een soort noodzakelijk kwaad, of kwaad – dat is wel weer heel zwaar – het is een gevolg van wat ik doe. En ik moet zeggen dat ik er gelukkig weinig last van ondervind.”

Dus geen probleem als je de eindmontage niet overleeft?
“Een film bestaat uit meerdere processen. Een scenario, het actual maken van de film, de montage. Er worden zoveel versies van hetzelfde verhaal gemaakt, en soms moet je er dan uit voor een beter resultaat.”

Vervelend?
“Wel als je als acteur iets probeert op te bouwen en je performance bijdraagt aan je succes. Gelukkig heb ik dat niet echt meegemaakt. Ik voel die druk niet zo erg, dat van: my god, had ik nog maar een scène gehad. Ik heb geen haast. Gelukkig is er voor mij genoeg werk op het moment.”

Je bent weinig meer in Nederland.
“Meestal zijn we er (zijn vrouw Tara Elders en dochter Hazel – KV) in de zomer een paar maanden. Ik weet niet zeker of dat dit jaar weer gebeurt. Momenteel zitten we in Vancouver voor filmopnames van The Age of Adelina. Dat duurt tot begin mei, en in augustus beginnen de opnames van Game of Thrones weer. Ik bevind me momenteel op een goede golf, en ik wil graag door. Dus het kan zo zijn dat nieuwe projecten zich aandienen.”

michielhuisman
Huisman op de set van Game of Thrones in Kroatië. (Rechten: HBO)

Gaan we jouw kruis nu net zo vaak zien in Game of Thrones als de tieten van Carice?
“Dan moet je maar kijken.”

Puur theoretisch dan. Zou je het doen als het script het van je vraagt?
“Vast wel.”

Je hebt vast een grens.
“Het hangt af van het script, van de regisseur, en hoeveel vertrouwen ik in het project heb, you know. Ik doe alleen functioneel naakt. En dat heb ik vaak genoeg gedaan. Ik acteer al m’n hele leven, en in elk project zitten liefdesscènes.”

Zijn er scènes waarvoor je je achteraf schaamt?
“Nee. Ik zou het achteraf altijd anders doen. Beter. Maar ik heb geleerd dat het onderdeel uitmaakt van mijn vak. Je speelt een rol met alle middelen die je hebt op dat moment. Ik kijk mijn films overigens altijd maar één keer terug om dat te leren.”

Blijf je leren?
“Ja, natuurlijk. Oh my god, is dat een serieuze vraag?”

Je hebt een hoofdrol in Game of Thrones.
“Je kunt áltijd verder. Al voorzie ik niet dat ik boven aan de berg kom. Denk nooit dat je het allemaal al wel weet en kunt.”

Zien we je ooit nog terug in een Nederlandse tv-serie?
“Zeg nooit nooit. Al is de kans wel heel klein. Als het juiste script voorbij komt, met een rol die beter is dan wat ik in Amerika kan spelen, dan misschien wel. Maar dat is nog niet gebeurd; er is me de laatste jaren genoeg aanboden uit Nederland.”

Over tien jaar net zo onsterfelijk als Rutger Hauer.
“Haha. Dat lukt alleen Rutger. Ik hoop het. Rutger Hauer vind ik heel cool. Hij blijft bij de dingen die hij doet, en dat waardeer ik.”

Aankomende zondag is Michiel Huisman als Daario Naharis te zien in de derde aflevering van Game of Thrones op HBO.