Spring naar de content

22 april: Internationale Dag van Moeder Aarde

Hoewel Earth Day in Nederland nog niet echt ingeburgerd is, wordt al sinds de jaren ’70 in diverse landen stilgestaan bij de pracht van onze planeet én de ecologisch penibele situatie waarin we haar gebracht hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

In 2009 werd 22 april op voorspraak van de Boliviaanse president Evo Morales door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van Moeder Aarde. De resolutie stelt dat “de Aarde en haar ecosystemen ons thuis zijn” en dat het herstellen van “harmonie met de natuur en de Aarde” een cruciale opgave is voor de mensheid in de 21ste eeuw.

Een prachtig initiatief, waarbij Nederland nog niet echt voorop loopt. Tijd om daar verandering in te brengen. Wat kunt u doen op deze dag?

1. Weet wat er speelt en laat u informeren: lees de Krant van de Aarde online of abonneer u op de papieren versie.

2. Koop voor twintig euro een Kaart van de Aarde en krijg kortingen op ecologische boodschappen, milieuvriendelijke restaurants en groene stroom.

3. Maak de Dag van de Aarde bekend onder uw volgers door een tweet te versturen met de hashtag #earthday.

4. Doe mee aan het initiatief van de NASA en laat @nasa met een #globalselfie weten waar op aarde u bent.

5. Las een extra dagje zonder vlees in. Hier en hier vindt u vegetarische seizoensrecepten speciaal voor Earth Day 2014.

6. Het thema van Earth Day 2014 is Green Cities. U kunt helpen uw stad groener te maken door vandaag eindelijk dat zonnepaneel te bestellen. Maar u kunt u ook aansluiten bij de Guerrilla Gardeners om uw eigen buurt groener te maken.

7. Bent u niet zo van het activisme maar houdt u wel van mooie dingen? Check dan in ieder geval de doodle die Google speciaal voor Earth Day gemaakt heeft en geniet van de graphics (tip: klik op de doodle om te refreshen.)

8. Heeft u een van de bovenstaande acties volbracht? Meldt uw eigen Act of Green dan aan op de website van het Earth Day Network. De teller staat inmiddels al op 1.019.903.463 Acts of Green.

Onderwerpen