Spring naar de content

Interview Bram van Polen: 'Die kutventjes van Zwolle hebben geschiedenis geschreven'

Zondag won PEC Zwolle de KNVB-beker in een legendarisch duel tegen Ajax, waarin het tot ieders verbazing de landskampioen met 5-1 werd geslacht. Hoewel, niet tot ieders verbazing. Aanvoerder Bram van Polen voorspelde het al. "Hele makkelijke achterafpraat, ik weet het." Gisteren werd de ploeg gehuldigd in de Overijsselse hoofdstad, wij belden met de PEC-aanvoerder om even terug te blikken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Kater?
"Dat valt wel mee. Of eigenlijk valt het tegen; ik had het erger verwacht. Maar ik was ook veel te moe na de wedstrijd, en de volgende dag was ik ook helemaal gesloopt. Veel te weinig slaap gehad. Maar goed, twee dagen gefeest - besloten feestjes, ook met de familie en vrienden - en ik heb het bewust meegemaakt.

Wie vielen er wel van de spelersboot?
"Niemand. We hebben geleerd van de vorige keer, bij het kampioenschap van de Eerste Divisie. Toen gingen er twee overboord. Ja, dat liep een beetje uit de hand …"

Qatar en Manchester hebben al gebeld, neem ik aan?
"Ha ha. Nee, nog niet. Misschien om op vakantie te gaan deze zomer. En daarbij - ik zou liever een telefoontje krijgen van Liverpool.

Liverpool?
"Ja man. Een fantastische club, met fantastische aanhang. 

Dus je zou gelijk ‘ja’ zeggen.
"Ik speel al zeven jaar bij Zwolle, en het is een stijgende lijn, dus voorlopig blijf ik bij Zwolle. Tenzij er iets voorbijkomt wat financieel aantrekkelijk is. Maar dat is nog niet gebeurd. Daar is het de tijd ook nog niet voor. En daarbij heb ik gewoon nog een contract bij Zwolle.

En je bent al 28.
"Ja. Maar dan spelen voor het derde of het vijfde van Liverpool, of zo.

René van der Gijp vond het hilarisch dat Dennis Bergkamp voor je stond te klappen. En pijnlijk. Is dat een compliment of belediging?
"Een compliment. Het is Van der Gijp die het zegt. Voetbal International is cafépraat, lachen-gieren-brullen, dat moet je niet te serieus nemen. Maar ja, Dennis Bergkamp zal ook wel gedacht hebben: jemig, die kutventjes van Zwolle.

Waar is de beker eigenlijk?
"Geen flauw idee. Vanavond zitten we in De Wereld Draait Door, dus daar zal de beker ook wel zijn.

Tegen de NOS zei je dat je had aangevoeld dat zondag jullie dag ging worden. Achteraf. Dat is toch gewoon stoerdoenerij?
"Ik weet het, het is hele makkelijke achterafpraat. Gelukkig zei ik het een paar dagen eerder al in de media. (Voor de scepticus, hier de link.)

Oké. Dan hier nog een voorspelling. De Johan Cruiff Schaal, 3 augustus. Wordt dat weer jullie dag?
"Ajax zal wel revanche willen. Maar zondag hebben we het ook zelf afgedwongen, we wonnen niet omdat Ajax slecht speelde. En we wonnen niet zomaar, maar met 5-1. We hebben geschiedenis geschreven met deze selectie."