Spring naar de content

De kans dat een asteroïde de aarde raakt is veel groter dan gedacht

Het lijkt het scenario van een slechte B-film: een asteroïde die met een flinke snelheid op de aarde af raast, inslaat en de aarde zoals we die kennen vernietigt. Maar de kans dat dit scenario werkelijkheid wordt, is groter dan ooit. Enkele oud-astronauten en wetenschappers zeggen zelfs dat die kans drie tot tien keer groter is dan tot nu toe werd gedacht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Begin maart was het al bijna raak. Toen scheerde een asteroïde rakelings langs de aarde. Die aarde is een stuk kwetsbaarder dan we dachten, blijkt uit onderzoek dat de B612 Foundation vandaag presenteert. De wetenschappers en oud-astronauten van de NASA hebben een analyse gemaakt van de gegevens van een satelliet die normaal gesproken wordt gebruikt om na te gaan of een bepaald land kernproeven uitvoert. Nu werd gekeken hoe vaak onze planeet de afgelopen tien jaar door een asteroïde is geraakt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

b612640

En wat blijkt? Sinds 2001 is de aarde maar liefst 26 keer getroffen door een asteroïde met de impact van een kleine kernbom. Het blijkt zelfs stom geluk dat er niets ernstigs gebeurd is. “Ook het feit dat geen van die 26 botsingen door iets anders dan deze satelliet is opgemerkt, is niet geruststellend. Het enige wat onze steden beschermt tegen de inslag van een asteroïde is puur geluk,” stellen de onderzoekers. In februari 2013 bijvoorbeeld was het nog raak in Rusland:

Het doel van de B612 Foundation is aandacht te genereren voor het gevaar van asteroïden. Ze hebben daarom ook hun eigen telescoop, die asteroïden opmerkt ver voordat ze ook maar in de buurt van de aarde komen. Dr. Edward Lu: “Het doel van de B612 Sentinel-missie is asteroïden opsporen jaren voor ze de aarde bereiken, zodat we ze makkelijk kunnen afleiden.” De organisatie presenteert daarom vandaag, op Earth Day, haar rapport, wat te volgen is via deze stream.

Wetenschappers hebben een filmpje gemaakt over wat er gebeurt als een asteroïde de aarde zou raken.

Onderwerpen