Spring naar de content

Karma en de wasmachine

Laatst werd bij ons een nieuwe wasmachine bezorgd. De bezorgers waren twee jonge, sterke jongens, typische bezorgers. Heel vriendelijk en een beetje simpel. Ze klaagden over de twee trappen. “Op sommige dagen woont iedereen op de begane grond, op andere dagen moet je overal twee trappen op!” zei een.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Het aansluiten van de nieuwe wasmachine zat in principe bij de prijs inbegrepen, behalve als het om zo’n aansluiting ging als die wij hadden. Zei de ander. Het zou vijfentwintig euro extra kosten om het aan te sluiten.

De aansluiting was een kwestie van een snoertje aan een ander snoertje vastmaken. Ik wou dat ik het zelf kon. Ik wou dat ik nu kon opschrijven dat ik het zelf heb gedaan, maar ik durfde het niet. En twijfelde. Wat nu als ik het niet goed zou doen? En besloot maar die vijfentwintig euro ervoor te betalen.
"Weet je het zeker?" Vroeg de een.
"Je kunt het gemakkelijk zelf, hoor." Zei de ander.
"Nee, nee, doen jullie het maar," zei ik.

Een kwartier later al waren ze klaar. Alles was opgeruimd, ze hadden de droger terug op zijn oude plek gezet op de nieuwe wasmachine. Ik had vijfentwintig euro in mijn hand en wilde die net overhandigen, toen een zei: "Nee laat maar zitten. Ik lieg er wel over tegen de baas. Je hoeft het niet te betalen, het was zo’n kleine moeite."

Ik vond dat heel lief en besloot het geld toch te geven, maar dan als fooi. Omdat het lief was van ze, en ook wel een beetje zielig van die twee trappen. En ze vast niet zo vaak een fooi krijgen, dacht ik.
"Wow!" Zei de een. "Dankjewel!"
"Zeker goed karma opgebouwd," zei de ander. "Je doet iets goeds en je krijgt meteen iets terug."

Vroeger had alleen mijn moeder het over karma. Tegenwoordig hebben zelfs sjouwers het over karma. Vroeger had ook alleen mijn moeder het over suikervrije koekjes en E-nummers die je moet vermijden, en nu iedereen. Hetzelfde geldt voor meditatie. En hooggevoeligheid. En aura’s. En awareness. Misschien gaat het toch wel goed met de wereld, als ook medewerkers van wasmachinetransportbedrijven een beetje op hun karma letten.

Onderwerpen