Spring naar de content

De overheid heeft Pownews niet meer nodig als publieke schandpaal

De Nederlandse overheid gaat jaarlijks een lijst publiceren van diplomaten die zich hebben misdragen. Ambassades en internationale organisaties die zich ernstig misdragen of boetes niet betalen worden zo publiekelijk aan de schandpaal genageld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Zo wordt de rol van PowNews soepeltjes overgenomen door onze Nederlandse regering. Toch een lichte opluchting nu blijkt dat de roze verslaggevers niet meer dagelijks op hun zo subtiele wijze het nieuws gaan brengen.

Als het aan het ministerie van Buitenlandse Zaken ligt wordt de diplomatieke onschendbaarheid waardoor de meeste van de misdragingen ongestraft blijven – hoera voor het politieke systeem zullen we maar zeggen – in enkele gevallen zelfs ingetrokken. Een gewelddadige versie van handjeklap spelen met je kinderen heeft dan voor diplomaten dezelfde gevolgen als voor gewone mensen. Nu wordt bij wijze van uitzondering wel eens een verzoek tot opheffing ingediend. Maar als het aan de ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) ligt wordt dat in de toekomst bij ernstige misdragingen veel vaker gedaan.

Mishandelingen of ernstig lichamelijk letsel toedienen bij iemand wordt dus ‘gewoon’ strafbaar voor een diplomaat. RTL meldt dat sinds 2010 in Nederland door buitenlandse diplomaten 85 overtredingen zijn begaan. Ruim de helft bedraagt verkeersovertredingen, maar in acht gevallen ging het om huiselijk geweld. Niet geheel verrassend voeren de Russen en de Chinezen de ranglijst aan.

In oktober vorig jaar werd de Russische diplomaat Dmitri Borodin nog als gevaar voor zijn gezin gezien, omdat hij ze zou hebben mishandeld. Borodin diende een klacht in bij de Nederlandse overheid omdat hij naar eigen zeggen zou zijn ‘mishandeld door mensen in politie-uniform’. De Russen waren in rep en roer omdat de diplomatieke onschendbaarheid van Borodin was geschonden. Het relletje werd uiteindelijk gesust en in december vertrok de Rus uit Nederland.