Spring naar de content

Kent u die mop van die Belg die de Mount Everest ging beklimmen?

Het klimseizoen dat in mei plaatsvindt lijkt daarmee van de baan. Een dobber voor wie lang heeft moeten reizen om aan de voet van de berg te komen. Zoals de Belgische klimmer Jelle Veyt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Jelle-Veyt640

(Foto via Jelleveyt.be)

Hij fietste in zijn eentje de dertienduizend kilometer van zijn woonplaats Dendermonde naar de Himalaya. Daar zit hij nu in een basiskamp te wachten op wat komen gaat. “Ik ben helemaal tot hier gefietst. Ik wil écht naar de top,” laat hij aan het Belgische Nieuwsblad weten.

Maar Jelle is niet de enige die zijn plannen moet bijstellen. De Amerikaan Joby Ogwyn zou op 11 mei met zijn wingsuit een sprong maken van de Mount Everest top. Niet alleen oefende hij daar lang voor, televisiezender Discovery zou het gebeuren ook live uitzenden. Maar de zender heeft dat nu afgezegd, uit respect voor de omgekomen sherpa’s.

Tijdens de lawine was Ogwyn met zeven crewleden van Discovery al op de berg. Ze raakten niet gewond. Ook de filmcrew die de film Everest, met Jake Gyllenhaal in de hoofdrol, aan het filmen was, is ongedeerd na de lawine, laten de producers weten. De film, die in september 2015 in de bioscopen te zien is, gaat over de een van de ergste rampen die hiervoor op de berg plaatsvond, de sneeuwstorm in 1996, waarbij acht mensen omkwamen.