Kent u die mop van die Belg die de Mount Everest ging beklimmen?

Jesse Voorn 23 apr 2014 Leven

Die gaat dus niet. Daar lijkt het tenminste op. Want aan de voet van de Mount Everest wacht de Belg Jelle Veyt samen met honderden andere klimmers op groen licht om naar boven te gaan. Maar de kans dat ze de grote klim kunnen wagen, lijkt met de dag te slinken. De sherpa’s, de gidsen die de klimmers leiden, hebben namelijk gedreigd met een staking, na de lawine van vorige week.

Het klimseizoen dat in mei plaatsvindt lijkt daarmee van de baan. Een dobber voor wie lang heeft moeten reizen om aan de voet van de berg te komen. Zoals de Belgische klimmer Jelle Veyt.

Jelle-Veyt640

(Foto via Jelleveyt.be)

Hij fietste in zijn eentje de dertienduizend kilometer van zijn woonplaats Dendermonde naar de Himalaya. Daar zit hij nu in een basiskamp te wachten op wat komen gaat. “Ik ben helemaal tot hier gefietst. Ik wil écht naar de top,” laat hij aan het Belgische Nieuwsblad weten.

Maar Jelle is niet de enige die zijn plannen moet bijstellen. De Amerikaan Joby Ogwyn zou op 11 mei met zijn wingsuit een sprong maken van de Mount Everest top. Niet alleen oefende hij daar lang voor, televisiezender Discovery zou het gebeuren ook live uitzenden. Maar de zender heeft dat nu afgezegd, uit respect voor de omgekomen sherpa’s.

Tijdens de lawine was Ogwyn met zeven crewleden van Discovery al op de berg. Ze raakten niet gewond. Ook de filmcrew die de film Everest, met Jake Gyllenhaal in de hoofdrol, aan het filmen was, is ongedeerd na de lawine, laten de producers weten. De film, die in september 2015 in de bioscopen te zien is, gaat over de een van de ergste rampen die hiervoor op de berg plaatsvond, de sneeuwstorm in 1996, waarbij acht mensen omkwamen.

Reageer op artikel:
Kent u die mop van die Belg die de Mount Everest ging beklimmen?
Sluiten