Waarom vrouwen in de stemming komen door jazz

Jesse Voorn 23 apr 2014 Wetenschap

Vrouwen zijn complexe wezens. Dat is voor ons mannen niet altijd gemakkelijk. Mannen hebben altijd zin, bij vrouwen komt er wat meer bij kijken. Maar voor de man die het even niet meer weet is er nu de gouden tip: laat vrouwen naar jazz luisteren. Dan zit de stemming er zo in.

Vergeet Daft Punk, Groove Armada of de andere artiesten op je iPod. Duik liever ergens een fijn stukje free jazz op. En, hoe kan het ook bijna anders, hoe complexer hoe beter. Hoe ingewikkelder de muziek en de ritmes zijn, hoe sexier vrouwen het vinden. Dat heeft Benjamin Charlton onderzocht. Zijn onderzoek is vandaag gepubliceerd in de Royal Society journal. “Mannen, componisten die in staat zijn om complexe muziek te maken, zouden goede seksuele partners voor vrouwen zijn en ervoor zorgen dat er sterkere kinderen kunnen komen. De mogelijkheid om complexe muziek te maken zou namelijk kunnen wijzen op geavanceerde cognitieve vaardigheden,” zegt de wetenschapper.

jazzanp640

Onderzoekers vroegen aan 1500 vrouwen, in de meest vruchtbare fase van hun menstruele cyclus, welke muziek ze het liefst wilden horen tijdens een wilde nacht. Daarbij moesten ze ook aangeven welke componist ze graag tijdelijk in bed zouden willen hebben. Allemaal gingen de dames voor syncopische off-beat ritmes, typische jazz muziek. Dat zorgde voor meer vuurwerk tussen de lakens dan eenvoudige akkoorden en melodieën. Benjamin Charlton haakt daarmee in op een theorie van Charles Darwin, dat de primaire functie van muziek een seksuele vrijage is.

Dus heren, werk aan de winkel. Wie een knetterend liefdesleven wil, moet op zoek naar knetterende muziek. Hoe moeilijker het nummer, hoe beter HET nummertje. Zorg wel dat de zin er nog is, als de vrouwen de juiste stemming hebben bereikt. Want When A Man Loves A Woman van Percy Sledge mag dan een mooi nummer zijn, in bed maakt u er niks mee klaar.

Reageer op artikel:
Waarom vrouwen in de stemming komen door jazz
Sluiten