Spring naar de content

Zien: zo kunt u uzelf onsterfelijk maken

Door de eeuwen heen heeft onsterfelijkheid ons gefascineerd. De Steen der Wijzen, de fontein van de eeuwige jeugd, tot op heden zijn ze nog niet gevonden. Velen legden het loodje terwijl ze hard op zoek waren naar deze bronnen van het eeuwige leven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Letterlijke onsterfelijkheid is dus ver weg, en het is discutabel of het er ooit van gaat komen. Figuurlijke onsterfelijkheid daarentegen is wel mogelijk. Leiders als Napoleon Bonaparte, denkers als Plato en Aristoteles, en iconen als Nelson Mandela zullen herinnerd worden zo lang er een mensheid bestaat.

Maar onsterfelijkheid kan ook bereikt worden op een andere manier. En iedereen kan het. Bijvoorbeeld door het achteloos weggooien van een plastic flesje of zakje op het strand. Plastic afval blijft immers duizenden jaren (en in kleine deeltjes vrijwel eeuwig) rondzwerven door onze oceanen en komt via de magen van zeevogels weer op het land terecht.

De Duitse organisatie One earth, one ocean zet zich in voor het tegengaan van deze enorme afvalberg, die zelfs heeft geleid tot een enorme ‘kunststofarchipel’, een gebied ten noorden van de Hawaii-eilanden waar plastic afval zich concentreert. Om deze vervuiling tegen te gaan bedacht de organisatie een ludieke actie.

Strandvervuilers Jessica en Marc worden stiekem gefotografeerd. Even later komt er een complete fanfare ze feliciteren met het bereiken van de onsterfelijkheid. Op een dienblaadje krijgen ze hun weggegooide plastic netjes weer terug met de confronterende boodschap: Ocean pollution lasts forever. 

Mocht u in de komende maanden op een warme, luie stranddag dus de vuilnisbak iets te ver van uw parasolletje af hebben staan: U bent gewaarschuwd!

Onderwerpen