Spring naar de content

De wetenschap buigt zich over belangrijke zaken: het supercondoom

In januari won de Nederlander Paul Breur de iF Product Design Award voor zijn ontwerp van een nieuw model condoom. De Wingman is met één hand om te doen en uiteraard bedoelt om makkelijk in het donker te gebruiken. Breurs frustratie was vooral dat dronken mannen met moeite een condoom om kunnen krijgen, zo vertelde hij in DWDD. Dankzij de Wingman is die frustratie verleden tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Breur is niet de enige man die frustraties ondervond rondom (het omdoen van) condooms. De wetenschap buigt zich er vanaf nu ook over: hoe een condoom plezieriger, sterker, dunner, kortom beter te maken.

Jarenlang is er eigenlijk geen onderzoek gedaan naar de verbetering van de kwaliteit van condooms, maar recentelijk heeft de stichting van Bill Gates een ton vrijgegeven om elf projecten te ondersteunen die het condoom van de toekomst moeten gaan bedenken.

Breur geeft aan dat onderzoek uitwijst dat in 15 procent van de gevallen er net zo goed geen condoom had kunnen worden gebruikt: hij scheurt, breekt, of wordt binnenstebuiten omgedaan waardoor de binnenkant al ‘besmeurd’ is.

Waarom plotseling al dat onderzoek, zult u denken? ‘Het blijkt dat condooms steeds minder worden gebruikt, het aantal soa’s stijgt, en aids als behandelbare ziekte wordt gezien’, aldus Breur.

En wat wordt er dan zoal onderzocht en uitgevoerd? In de VS doet men tests met collageen. Dit elastische eiwit wordt uit runderpezen gehaald, waarmee men hoopt een onbreekbaar kapotje te creëren. Maar ook een vacuümzuigende functie wordt bekeken, waarbij een condoom zichzelf vacuüm trekt rondom te penis als die warmer wordt tijdens de seks.

Britse wetenschappers willen het latex verstevigen met grafeen, zodat het slechts één atoomlaag dik is en tweehonderd keer sterker dan staal. Daarbij valt Durex Ultra Thin-condoom in het niet. Het supercondoom wordt zodanig doorzichtig en dun dat hij bijna onzichtbaar is, zou dat nog wel wat nieuwe ongemakkelijke momenten kunnen opleveren: ‘Heb je nu wel of geen condoom om?’

Onderwerpen