Spring naar de content

Obabytas: Nederlandse baby’s blijken veel te dik

Wat is er nou mis met een gezellige, blozende, dikke baby? Een heleboel, zo blijkt uit onderzoek. Baby’s worden steeds dikker en dat is gevaarlijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Het vetmesten van kinderen begint steeds eerder, vertelt Lucy Smit, voorzitter van de AJN (Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland). Uiteraard zijn net als bij volwassenen te weinig beweging en te veel calorieën de boosdoeners. Smit maakt zich grote zorgen over Maxi-Cosi’s en gemaksproducten zoals papjes voor het slapen. De jeugdgezondheidszorg waarschuwde voorheen altijd voor een te laag gewicht bij baby’s, nu is het omgedraaid. “Baby’s horen genoeg tijd in de box of op een boxkleed door te brengen om met hun beentjes te zwaaien of op hun zij te leren rollen. Iets wat ze nauwelijks kunnen als ze vastzitten in een Maxi-Cosi, wippertje of zo’n kuipje.”

Yrsa Wagemaker van het Huis voor Beweging is het eens met de stelling dat baby’s te weinig bewegen. “Soms is het puur uit gemakzucht, maar vaak zijn de ouders zich er ook niet van bewust dat ook deze heel jonge kinderen lichaamsbeweging nodig hebben. Door baby’s en peuters vast te zetten, is het vrijwel onmogelijk om actief te zijn. Terwijl dit juist bij deze hele kleintjes van groot belang is.”

Zijn de problemen echt zo groot? Of zijn consultatiebureaus gewoon heel erg gefixeerd op overgewicht? Twee jaar geleden werd het probleem ook al gesignaleerd door Trouw. De overwichtsproblemen waren toen ook al serieus, alleen zouden consultatiebureaus te onhandig zijn om dit ouders uit te leggen zonder ze gelijk boos te maken.

Hoe de huidige generatie kersverse ouders reageert nadat ze te horen krijgen dat hun kroost te dik is, is nog even afwachten. Wij wensen Lucy Smit en de medewerkers van de consultatiebureaus alvast veel sterkte.

Onderwerpen