Spring naar de content

Pieter Broertjes versus vuurwerk: 1 – 0

Het is pas april, maar na een boze KNVB is nu ook burgemeester Pieter Broertjes aan het strijden tegen vuurwerk. Broertjes is helemaal klaar met vuurwerk en komt met een verbod in het centrum van Hilversum tijdens Oud en Nieuw. Hij hoopt dat andere burgemeesters en de Tweede Kamer hem volgen in zijn strijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Hilversum is al jaren bezig met het nemen van maatregelen tegen vuurwerkoverlast en de urgentie daarvan werd nog groter toen er rond de jaarwisseling van 2012 meerdere ramen van het Theater/ Hotel Gooiland sprongen, nadat er vlakbij een gigantische vuurwerkbom ontplofte waardoor meerdere mensen gewond raakten.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ook het afgelopen jaar was het raak. Bij de jaarwisseling ging er een illegaal stuk vuurwerk af bij poppodium De Vorstin, waardoor zeven mensen gehoorschade opliepen en een slachtoffer er een gekneusd borstbeen aan overhield.

Broertjes neemt met zijn vuurwerkverbod forse maatregelen. “Ik was het al zat en dit is een logische volgende stap. Iedereen is er wel klaar mee”, zo vertelt hij aan Radio 1. “Het afgelopen Oud en Nieuw liep het overal uit de hand. We ondernamen al stappen met centraal vuurwerk afsteken en bands te laten spelen.”

Volgens Broertjes werkten deze maatregelen al vrij goed, omdat er in het centrum minder urgentie was voor het afsteken van eigen vuurwerk. Bij de overgangsgebieden wil hij veel politie inzetten die de grenzen van het vuurwerkvrije gedeelte beschermen. “Het is een plaatselijk verbod in het centrum. Een eerste stap. Uiteindelijk willen we dit verder uitwerken. We willen het stap voor stap veroveren. ”

Volgens de burgemeester zijn veel Hilversummers blij met zijn strijd tegen vuurwerk. Hij hoopt dat de Tweede Kamer zich gaat buigen over het aan banden leggen van de verkoop van vuurwerk. Iets dat hij als burgemeester in zijn eentje niet kan bewerkstelligen. Of de ondernemers, die met de verkoop van vuurwerk vorig jaar nog flinke winst maakten, ook zo blij zijn met de plannen is nog maar de vraag.