Spring naar de content

‘Pray the gay away’ en meer wethoudersonraad

Door heel Nederland wordt naarstig gezocht naar gemeentelijke coalities, na de gemeenteraadsverkiezingen van vorige maand. Nu de bemensing van het ene na het andere college bekend wordt gemaakt, blijkt er nog weleens iets mis te gaan. Vandaag aandacht voor een fundamentalist, een boef en een Don.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matthias Pauw

In het Utrechtse Stichtse Vecht is ophef ontstaan over de benoeming van CU-wethouder Henk van Rhee. Van Rhee was een aantal jaren geleden al in het nieuws omdat zijn stichting, Tot Heil des Volks, homoseksuele jongeren van hun geaardheid probeerde af te bidden. Binnen de CU kan dat best geaccepteerd zijn, maar je zou toch denken dat bij D66 een dergelijk vertoon van wereldvreemdheid en gebrek aan biologische kennis wel tegen de liberale haren in strijkt. Niets is minder waar. D66 (de grootste in Stichtse Vecht) juicht de benoeming toe. Verrassing!

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Pikkedief
Ook in Voorst maakt D66, dat enigszins te lijden lijkt te hebben onder de groeispurt, een slechte beurt. Daar werd Wim Vrijhoef namens diezelfde partij beëdigd. Vrijhoef blijkt een strafblad te hebben. Kan gebeuren, hoor ik u denken. Ooit in een knokpartij beland, misschien? In een dronken bui over de laars van een agent gepiest? Dan kun je best ooit weer wethouder worden. Politici hoeven toch zeker geen heiligen te zijn!
Maar Vrijhoef maakte het net iets bonter. In 2006 werd hij veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor het achteroverdrukken van €600.000. Van een nare multinational die we het wel een beetje gunnen te worden opgelicht? Nee, het ging om publiek geld.
Goede keuze. Lekker out-of-the-box.

Integriteit
Was er maar zoiets als een integriteitcommissie die vooraf de wethouders toetst! Goed nieuws, zulke commissies bestaan inderdaad. Maar hoe kan het dan dat zulke lieden daar doorheen komen?
In Roermond was men zo vriendelijk om publiekelijk inzichtelijk te maken dat ook op de integriteitcommissies wel iets aan te merken valt. Gisteren werd aldaar bekend gemaakt—o zoete ironie— dat de van corruptie verdachte, tot afgetreden gedwongen ex-wethouder en Godfather van Noord-Limburg Jos van Rey, deel uitmaakt van de driekoppige commissie van mannetjesproevers. De Roermonders zijn overigens nog steeds gek op hun plaatselijke Don, men krijgt er dus ongeveer wat men verdient.
Eén ding is zeker, Jos heeft wel verstand van zaken.

Onderwerpen