Vladimir Poetin: het internet is een CIA-project
Vladimir Poetin weet het zeker: het internet is een project van de CIA. Volgens de Russische president werd het wereldwijde netwerk oorspronkelijk opgezet door de buitenlandse inlichtingendienst van de VS en is het nog als zodanig in ontwikkeling. Dat zei hij donderdag op een persconferentie in Sint Petersburg.
Hiermee geeft de beste man (nogmaals) een duidelijk signaal af. Dat Poetin niet de grootste voorstander is van vrijheid van meningsuiting, mag geen geheim meer heten. Het internet in haar huidige vorm ervaart hij dan ook als een grote bedreiging voor zijn Rusland. Het Kremlin staat te popelen om online meer invloed uit te oefenen en schijnt al langer na te denken over een (Russisch) alternatief.
Het Russische parlement nam deze week een wet aan die sociale media toestaat om informatie over hun gebruikers minstens een half jaar te bewaren. Ook wordt VKontakte, Russisch grootste social media netwerk, een soort Facebook, vanaf nu gecontroleerd door Poetin.
‘Niet zoveel geld als de VS’
Tijdens een recent interview op de Russische televisie vroeg klokkenluider Edward Snowden – die tijdelijk asiel heeft in Rusland – aan Poetin of Rusland ook informatie van internet onderschept en bewaart, net zoals de VS dat deed. “Ik hoop dat we dat niet doen”, antwoordde de president toen. En daaraan voegde hij toe: “We hebben niet zo veel geld als de VS.”
Helemaal alleen in zijn kritiek naar het ‘Amerikaanse’ internet staat Poetin overigens niet. Na de onthullingen van Edward Snowden, waaruit bleek dat de Amerikaanse NSA op grote school infiltreerde op Facebook, Skype en andere sociale media, waren met name Duitsland en Brazilië erg fel in hun kritiek naar de VS.
Waar Poetin zijn bewering op baseert dat het internet een project van de CIA is, wordt overigens niet duidelijk. Laten wij ons voorlopig maar houden aan de woorden van Wikipedia: De oorsprong van het internet is terug te voeren tot ARPNET, een in 1969 in de Verenigde Staten gebouwd militair netwerk, dat later voor algemeen gebruik geschikt is gemaakt vanuit Amerikaanse universiteiten.