Spring naar de content

Digitaal werk van Andy Warhol gevonden op floppy disks

Andy Warhols kleurrijke pop-art schilderijen van seksbommen en soepblikken staan op menig netvlies gebrand. Kunstenaar en Warhol-fan Cory Arcangel kwam in 2011 op het spoor van onbekend, digitaal werk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Op een aantal floppy disks dat al jaren in het magazijn van het Andy Warhol Museum in Pittsburg lag, blijken achttien tekeningen van de kunstenaar te staan. Twaalf ervan signeerde hij.

Warhol maakte de tekeningen in 1985 voor de lancering van de computer Amiga 1000, in opdracht van Commodore. Omdat hij op een prototype werkte, was het obscure dataformaat niet meer te lezen door latere Amiga-computers. Arcangel werkte met de computerclub van Carnegie Mellon University drie jaar aan het herstel van de afbeeldingen.

Marilyn1.pic
Arcangel kwam op het spoor van Warhols betrokkenheid bij de lancering van de Amiga 1000 door een YouTube-video van het evenement. In dat filmpje zag hij hoe Warhol op de computer een portret van Blondie's Debbie Harry tekende. Ook een paar andere van zijn bekendste werken reproduceerde hij digitaal.

Om te onderzoeken of Warhol meer digitale werken maakte, legde Archangel in 2011 contact met het Andy Warhol Museum en kopieerde de diskettes uit het archief. Het was niet bekend of er iets op te vinden zou zijn, maar na enig onderzoek bleken de floppy's bestanden met titels als 'campbells.pic', 'flower.pic' en 'marilyn1.pic' te bevatten

Over de ontdekking en het herstelproces is een documentaire gemaakt die op 10 mei in premiere gaat in Pittsburg. Daarna zal hij hier te zien zijn.

Beeld via Huffington Post

o-WARHOL-570-2

o-WARHOL-570