Spring naar de content

Goed nieuws: bier na het sporten kan geen kwaad

Na flink gesport te hebben, kun je enorm naar een koud biertje verlangen. Sommige mensen geven daar makkelijk aan toe, anderen weten zich te beheersen. Door te zuipen doe je al het verzette werk meteen weer teniet, geloven zij. Maar er is goed nieuws: twee flesjes bier na een sportieve prestatie maken geen enkel verschil met wanneer u het alleen bij water zou houden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Dat is onderzocht door een team onder leiding van de Spanjaard Manuel Castillo, die een aantal jaar geleden met een vriend op skivakantie was. Toen Castillo na het skiën een biertje bestelde, sloeg zijn vriend steil achterover. Het leidde tot een discussie of bier na het sporten goed of slecht was. Een onderzoek bleek tot dan toe niet gedaan.

Castillo, hoogleraar fysiologie aan de Universiteit van Granada, verzamelde een groep vrijwilligers. Hun werd gevraagd om zestig minuten lang op een loopband te rennen, bij een omgevingstemperatuur van 35 graden en 60 procent luchtvochtigheid. Gemiddeld verloren ze 1,5 tot twee liter vocht: 2 tot 2,5 procent van hun lichaamsgewicht. De renners werden verdeeld over twee groepen. De ene groep mocht de dorst lessen met zo veel water als ze wilde, de andere groep begon met twee flesjes bier (660 ml) en dronk daarna water.

Voor, tijdens en na zowel het sporten als het drinken werd het niveau gemeten van onder andere de hydratatie van het lichaam, eventuele ontstekingen, het immuunsysteem en zelfs de psychische gesteldheid. Het drinken van deze hoeveelheid bier bleek geen effect te hebben.

De resultaten van het onderzoek werden al in 2009 gepubliceerd, maar kwamen weer onder de aandacht door een groep Amerikaanse mannen die zowel van hardlopen als van bier houden. Zij schreven een brief aan de hoogleraar in Granada, en zo kwam de stichting Beer Runners tot stand, waarbij inmiddels mensen van over de hele wereld zijn aangesloten.

Professor Castillo is inmiddels begonnen aan een tweede fase van zijn onderzoek, die moet aantonen dat bier zelfs een gunstig effect kan hebben op de conditie en training van sporters. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Onderwerpen