Spring naar de content

Onhandige Hans: hoe Van Baalen de VVD in gevaar brengt

In een interview in ons magazine gaf VVD-Europarlementariër Hans van Baalen nog aan dat ‘wie zijn baan wil houden of een nieuwe baan wil krijgen’ moet stemmen tijdens de Europese Parlementsverkiezingen, en dat de PVV ‘zorgt voor een heel slecht imago van Nederland.’ “En dat is onverstandig, want Nederland verdient veel aan handel met Arabische landen en moslimlanden.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Duidelijke taal, zoals we die gewend zijn van het bekendste Nederlandse lid van het Europees Parlement. Een politicus met smoel in Europa hebben, daar hunkeren vele politieke partijen naar. Toch verzucht ook oud-politiek verslaggever Wouke van Scherrenburg op Blendle dat ‘het raadsel waarom de VVD weer voor Van Baalen koos niet wordt opgelost’.

Dat slaat op het imago en de akkefietjes die Van Baalen al enige tijd achtervolgen. Hij mag dan de bekendste EP’er zijn, de manier waarop hij in het nieuws komt is lang niet altijd positief. Zo sloeg hij een flater toen hij met Guy Verhofstadt op het Maidanplein in Kiev bezwoer dat Europa de Oekraïne ‘niet in de steek zou laten’, maar er vervolgens niets gebeurde om het landje-pik van de Russen te voorkomen. Ook zijn beperkte aanwezigheid in Brussel – naar eigen zeggen vanwege vergaderingen met de partijtop in Den Haag – wekt wrevel.

De VVD zit sowieso al jaren in de maag met Europa. De progressieve liberalen zijn net als D66 voorstander van samenwerking in het Europese project, de rechtse hardliners (waartoe Van Baalen hoort) zijn van nature Europakritisch. Het is lastig daar een middenweg in te vinden, zeker nu het pro-Europese D66 de wind in de zeilen heeft na de gemeenteraadsverkiezingen en het anti-Europese sentiment stevig wordt verwoord door de PVV. In die clash van uitersten is het moeilijk positie kiezen.

Buiten het korte interview in ons maandblad blijft Van Baalen (o zoete tegenstrijdigheid) zorgvuldig buiten de schijnwerpers. Het partijbureau zou de campagne nog aan het voorbereiden zijn – ook voor de Kamerverkiezingen kwam de VVD-campagne pas laat op stoom – maar het lijkt er vooral op dat Van Baalen bewust buiten beeld wordt gehouden. Op vileine wijze analyseert Het Parool: “De liberalen smachten naar 23 mei. Hoe eerder de verkiezingen over zijn, hoe beter. Er is zelfs geopperd helemaal geen campagne te voeren.”

Geen campagne voeren zal Van Baalen echter ook niet in dank worden afgenomen en zou zijn imago van ‘grote afwezige’ in Brussel alleen maar versterken. En dan is er nog dat filmpje natuurlijk… “Of ben je te moe om campagne te voeren, Hans?”