Wilders doet een Krolletje: hoezo pensioenopbouw?
De Volkskrant pakt vanmorgen flink uit met een insiderverhaal waarin anonieme bronnen de gang van zaken bij de PVV blootleggen. De partij, of beter: de Stichting Ondersteuning Tweede Kamerfractie Partij voor de Vrijheid, blijkt er flink wat dubieuze praktijken op na te houden. Zo moeten de PVV-leden een contract ondertekenen waarin ze worden gedwongen voor niks over te werken ‘zo dikwijls de Stichting dit nodig oordeelt’.
Ook moeten ze buiten werktijd verplicht flyeren voor de partij en is er feitelijk voor alles wat de PVV aangaat een zwijgplicht: wie informatie over de PVV deelt – als is het met collega’s – riskeert een contractuele boete van 25.000 euro.
Hoe dwang en manipulatie binnen de partij een rol spelen, werd in februari dit jaar al duidelijk uit de gesprekken die HP/De Tijd voerde met vijf uitgetreden PVV’ers. Sekte-expert Carine Damen sprak met de opgestapte of verstoten Kamer- en gemeenteraadsleden, en die vertelden onder meer dat er op financieel gebied stevig werd gemanipuleerd. Dat blijkt nu ook uit de lijst met salarissen van PVV-werknemers waarover de Volkskrant beschikt: ‘de verschillen in honorering tussen personen die min of meer hetzelfde werk doen, zijn (zeer) groot’, aldus de ochtendkrant.
Verder blijkt de PVV zich in de arbeidscontracten ook niet te bekommeren om de toekomst van de werknemers. Waar de PVV op je cv al niet bevorderlijk is voor het vinden van een baan buiten de politiek, genoten de medewerkers tot 2013 bovendien geen pensioenopbouw. Dit zou volgens de partij nodig zijn om ‘reserves’ op te bouwen, en bovendien zouden pensioenen ‘ten koste gaan van het fractiebudget’. Volgens de Volkskrant hebben zo’n veertig (voormalige) PVV-medewerkers een pensioengat dat kan oplopen tot zes jaar.
We hebben het dus over de PVV, de partij die volgens het eigen partijprogramma ‘vecht voor de pensioenen’. De situatie doet sterk denken aan die van Henk Krol, het voormalige boegbeeld van 50PLUS, die andere partij die zich sterk zegt te maken voor de pensioenen. Krol bleek als werkgever geen pensioenpremies te hebben afgedragen voor het personeel van de Gay Krant, net zoals PVV dit voor haar werknemers heeft nagelaten. Voor Krol is dit akkefietje geen zonde die een politieke rentree in de weg hoeft te staan. Ook Wilders lijkt niet van zins zich door de jongste onthullingen uit het veld te laten slaan, hoewel de stroom aan informatie over interne partijproblemen inmiddels groteske vormen begint aan te nemen. Kennelijk werken die 25.000 euro boete en andere pogingen van Wilders om zijn medewerkers en partijgenoten onder controle te houden niet afdoende.