Spring naar de content

Zijn we op Koningsdag nou sociaal of niet?

Dit is wat er gebeurt als je Koningsdag viert op een boot: je krijgt vrij weinig mee van Koningsdag. Van wat er op de straten gebeurt, in de kroegen, op tv en sociale media. Je viert je eigen feest, met je eigen vrienden en je eigen muziek. Er is geen ruimte voor spontane ontmoetingen, gratis knuffels van mensen in een tijgerpak, 50 cent gooien in een levende fruitautomaat of om toeristen te zien spijkerpoepen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Vis

Maar aan boord gebeurt er ook van alles. Je doet er bijvoorbeeld een dag over om de Amsterdamse Prinsengracht één keer af te varen, mensen aan de kant en op de bruggen zwaaien naar je, trekken hun broek omlaag of steken hun middelvinger op. En een enkeling probeert je iets te verkopen: bier, chips of lachgas. Alleen die laatste is interessant, toch laten de mensen op de boot het aan zich voorbijgaan.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De enige die kan doordringen tot de feestvierders is de waterpolitie. Vanwege de drukte mogen boten langer dan tien meter de gracht niet op. Het levert een vermakelijke discussie op. Politieman druk zwaaiend: “Terug! Jullie zijn langer dan tien meter!” Vijf aangeschoten gasten: “Pak je meetlint dan! Wij zijn geen tien meter!” De politie komt dichterbij, de muziek wordt zachter gedraaid en in twee seconden besluit de boot unaniem dat het handig is als één iemand het woord voert.

Toch zijn de mensen op de boot weinig met de omgeving bezig en veel met zichzelf, de muziek en elkaar. De vuilniszak met lege blikjes wordt steeds voller, de wc steeds verstopter en de ton met drank continu bijgevuld. Zonnebrillen gaan niet meer af. Er wordt gepraat en gedanst. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze seks met je willen en vrouwen die zeggen dat ze seks met je man willen. Op Koningsdag mag je blijkbaar alles zeggen wat je wil.

Als een vreemde vanaf wal of brug aan boord springt, zorgt de pitbull van de boot dat diegene binnen twee minuten weer aan de kant staat. Stel je voor dat hij een koud biertje uit de ton pakt! Het is een sociaal feest dat Koningsdag, maar ergens ook weer niet.

Onderwerpen