Spring naar de content

Weekoverzicht 18: Voetbalvuurwerk, de billen van Máxima en Free Record Shop

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord en beeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

We trappen af met PEC Zwolle-Ajax. De voetbalclubs streden Eerste Paasdag voor de KNVB-beker, en Ajax won niet. Ajax verloor, met een gênante 5-1. Frank de Boer baalde, Ron Jans straalde en Zwolle-aanvoerder Bram van Polen wist eigenlijk al dat de wedstrijd voor hem en zijn teamgenoten goed zou aflopen, zoals hij tegen ons vertelde in een interview. (Hier leest u overigens alles wat u moet weten over deze wedstrijd.)

Geheel vlekkeloos verliep de wedstrijd niet. In het stadion bevond zich namelijk een clubje Ajacieden die na tien minuten vuurwerk gooiden richting het veld. Het resultaat: sjokkende spelers, een roodgloeiend grasveld en een zichtbaar aangeslagen Edwin van der Sar.

Sancties volgden. Alle spelers uit vuurwerkvak 410 kregen een wedstrijdverbod op de wedstrijd Ajax-Heracles afgelopen zondag. Bij de huldiging waren blikjes, flesjes en vuurwerk verboden en de politie in de binnenstad van Amsterdam stond op scherp – succesvol. Ajax werd kampioen en de viering verliep (relatief) rustig.

En dan Koningsdag, u heeft het vast meegemaakt. Op straat, op een boot of vanuit uw stoel.

Koningsdag in Amstelveen

De nationale viering van ons staatshoofd an sich mag dan nieuws zijn, het was wel de eerste keer dat Koninginnedag (voormalig Prinsessedag) plaatsvond onder de naam Koningsdag. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten Amstelveen en De Rijp, aangezien zij vorig jaar een koninklijk bezoek aan zich voorbij zagen gaan toen prinses Beatrix abdiceerde. HP/De Tijd legde exclusief beslag op het dagboek van Máxima.

En wat ook nieuws was, is het volgende:

Dit was burgemeester van Amstelveen Fred de Graaf, vastgelegd door een omstander terwijl hij zijn hand over de rug en billen van Máxima zou laten glijden. De Graaf was zich van geen kwaad bewust, en reageerde tegenover de NOS door te zeggen dat het onmogelijk te zien is hoeveel ruimte er tussen zijn hand en de koningin zat.

En de Free Record Shop. Het moederbedrijf van de muziek-film-game-boekketen is failliet, en dat betekent dat het al zijn deuren zal moeten sluiten. Vorig jaar zag het er ook al slecht uit voor Free Record Shop, maar door een doorstart verdwenen er ‘maar’ 94 van de 141 winkels. Dinsdag werd een officieel faillissement aangevraagd.

Twee dagen later lichtte er iets op aan het einde van de tunnel. Een lichtje, in de vorm van mogelijk weer een doorstart. Er zouden meerdere kopers zijn. Dus mocht van u nog van plan zijn een cd’tje te kopen, de winkels blijven voorlopig open. Deze week volgt meer nieuws over de overname.