Spring naar de content

Pestprogramma ‘Project P’ valt mee: een overzicht van de reacties

Al ruim voordat de eerste uitzending op televisie was, was de discussie rondom het pestprogramma van RTL Project P: Stop het pesten al flink losgebarsten. Gisteren was dan eindelijk de allereerste aflevering op tv. Omringd met een aura van controverse, werd tegemoet gekeken naar het verhaal van Jordy. En wat blijkt: veel reacties zijn gematigd positief.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Een school in Hoogvliet spande een kort geding (dat staat gepland op 12 mei) aan tegen RTL om te voorkomen dat de aflevering wordt uitgezonden waarin er op de school is gefilmd en ook twee andere scholen hebben bezwaar gemaakt. Maar na het kijken van de eerste aflevering zou het best kunnen dat ze wat milder gestemd raken: er wordt op een integere manier met de leerlingen omgegaan is de breed gedeelde conclusie. Johnny de Mol en Dennis Weening laten zich van hun beste kant zien.

Enkele critici gaan nu zelfs zover te zeggen dat ze grotendeels ongelijk hadden. Media-ethicus Huub Evers zegt bij BNR dat hij het gevoel heeft dat het programma zorgvuldig was gemaakt en de uitzending daarom integer was. ‘De stappen worden zorgvuldig gezet en alle betrokken partijen worden ingeschakeld’, aldus Evers. Over de nazorg was hij ook tevreden.

In Trouw reageerde Marjo van Aanholt, jongerencoach van TwinkelCoach & Co in Kaatsheuvel. Ook zij vond Project P integer. ‘Ik was vooral blij dat het oplossingsgericht was. Het ging niet om het aanwijzen en terechtwijzen van daders, om de schandpaal, maar dit was echt om Jordi te helpen’. Over de nazorg maakt Van Aanholt zich nog wel zorgen. Volgens haar moet iedereen nog goed begeleid worden, ‘maar zal RTL daar wel geen geld voor over hebben’.

Eveneens in Trouw meldt Nicolette Muller, docente biologie en mentorcoach op scholengemeenschap de Amersfoortse Berg, ook positief te zijn verrast. ‘Je kreeg gelukkig niet te zien wie wat heeft gedaan’. Iedereen werd gehoord. Maar ook zij zet kanttekeningen bij de nazorg: ‘Wat gebeurt er nu de camera’s weg zijn?’ De keuze voor RTL 5 vond Muller jammer, want ‘dat blinkt doorgaans toch uit in sensatiebeluste programma’s’.

Volgens NRC Handelsblad hoeft de school in Hoogvliet (die een kort geding heeft aangespannen) zich geen zorgen te maken, maar het programma had veel meer de diepte in gekund:

Project P behandelt alleen zijdelings de wezenlijke vragen over weerbaarheid en groepsgevoel. Wanneer wordt plagen pesten? Hoe verhouden buitensluiten en jezelf isoleren zich tot elkaar? Hoe doorbreekt de schoolleiding een verziekte sfeer, wat is de rol van de ouders? 

De grootste criticus is echter Volkskrant-columnist Jean-Pierre Geelen: ‘De ophef ging niet over inhoud of doel, maar over de werkwijze: met de verborgen camera een besloten gemeenschap van een school binnendringen en daarna medewerking eisen van alle betrokkenen. De macht van het medium verkleurt tot arrogantie. Helemaal niet onlogisch dus dat de directeur van het Hoofdvaartcollege de boot afhield toen Johnny de Mol haar belde.’

Het einde liet zich raden, zoals in elke aflevering: na de nodige tranen van ouders, gepesten en leerlingen komt alles goed. Jordy was een ander kind geworden, zijn vijanden waren zijn vrienden. Het werd opgediend met alle stijlclichés van de hulp-tv. Dreigende muziek, vertraagde beelden, ingezoomde tranen, omhelzingen. De versimpeling van complexe puberale groepsdynamiek tot het beeld van boze wolven en een zielig lammetje. Het goede doel heiligt lelijke middelen. De god van tv bestaat. Nu maar geloven dat hij de pestduivel heeft verdreven.’

Zelf oordelen? De aflevering terugkijken kan hier.