Spring naar de content

Say Cheese! Toeristen op de foto voor Neerlands grootste trekpleisters

Toeristen. Jaarlijks zetten er zo’n twaalf miljoen voet op onze bodem. En dan voornamelijk op de kinderkopjes van de Dam en het gras van de Keukenhof. En al dat karakteristieke Nederland leggen zij natuurlijk allemaal vast met hun Canons, Nikons en Panasonics – maar wie legt hén vast?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

De fotografen Eelkje Colmjon en Elsbeth Pilz draaiden de rollen om en gingen op toeristensafari. Met de karakteristieke molens van de Zaanse Schans en de vertrouwde grachten van Amsterdam als decor fotografeerden ze vakantieduo’s van over heel de wereld en vroegen hun de zin ‘Holland is …’ af te maken. Een interview met Eelkje Colmjon.

Jullie liepen door de Keukenhof en dachten: wat een leuke mensen.
“We waren nog nooit in de Keukenhof geweest. Voor de bloemen zou ik ook niet gaan, maar voor het project is het hartstikke leuk om te bezoeken. Nee, Elsbeth en ik zaten samen op de fotovakschool in Amsterdam en besloten na ons afstuderen samen toeristen te fotograferen in Amsterdam. Eerst individuele toeristen, al snel werden het koppels.”

En zocht je ze buiten onze hoofdstad.
“Ja. We zijn daarna verder gaan kijken. De Zaanse Schans, en ook de Keukenhof. Daar gaan busladingen vol toeristen naartoe. Vooral veel Chinezen. Als we allebei geen opdracht hebben, spreken we daar af – uiteraard kijken we eerst even op Buienradar. En dan lopen we daar een paar rondjes en zoeken we de fotogenieke types uit.”

En Madurodam dan?
“We zijn nog niet klaar. Binnenkort gaan we naar Den Haag, Rotterdam, Leiden en Delft. En volgende week op Bevrijdingsdag naar Haarlem.”

En dan?
“Uiteindelijk maken we een fotoboek. We hebben inmiddels vijftig à zestig foto’s, we willen er minstens honderd. Als we dat dit jaar niet halen, gaan we volgend jaar door. En ondertussen exposeren we. Momenteel in Diemen. De reacties zijn positief. Mensen worden er vrolijk van. Het is natuurlijk leuk om te horen dat iemand jouw land leuk vindt.”

Is Nederland leuk, ja?
“Nederland is uniek. Het is vlak, het heeft grachten, het heeft bloemen, en het is kneuterig. En de toeristen vinden het enig. Amsterdam is voor Nederlandse begrippen een grote stad, maar het is natuurlijk erg dorps. En Aziaten vinden het heel fijn dat de lucht zo schoon is.”

Dus ze stappen allemaal zonder twijfel voor jullie lens.
“Negen van de tien wel. Maar als je mensen in Amsterdam aanspreekt – vooral Aziaten – dan zijn ze toch vaak bang dat je ze drugs wil verkopen. Maar we hebben het geluk dat we vrouwen zijn. We spraken ooit een Zweeds koppel aan dat bedenkingen had. Achteraf stuurden we de foto op, en ze waren erg enthousiast. Of we ze niet een keer wilden komen opzoeken in Stockholm.”

Maar niet iedereen zal zo enthousiast zijn.
“We vonden laatst een Amerikaans stel in de Zaanse Schans. Ze waren doodmoe en het zweet gutste van hun lijven. Of ze wilden poseren. Nou, gek genoeg wilden ze dat wel. En toen we ze vroegen om de zin ‘Holland is …’ af te maken, antwoordden ze ‘I don’t know’ en liepen ze door. Maar op de foto wilden ze wel.”

En nu jullie. Holland is …
“Een verrassend toeristenparadijs, ook voor ons!”

Shane en Sara uit Greenville, Amerika. "Holland is … I don't know."
Shane en Sara uit Greenville, Amerika. “Holland is … I don’t know.”

 

Shahad en Khadjia uit Koeweit-Stad, Koeweit. "Holland is … very happy, very fantastic."
Shahad en Khadjia uit Koeweit-Stad, Koeweit. “Holland is … very happy, very fantastic.”

 

Adela en Kristin uit Hongkong, China. "Holland is … like a fairy tale."
Adela en Kristin uit Hongkong, China. “Holland is … like a fairy tale.”

 

Laura en Julie uit Grenoble, Frankrijk. "Holland is … gentile, beautiful and original."
Laura en Julie uit Grenoble, Frankrijk. “Holland is … gentile, beautiful and original.”

 

Nok en Ja uit Bangkok, Thailand. "Holland is … good-hearted."
Nok en Ja uit Bangkok, Thailand. “Holland is … good-hearted.”

 

Fahima en Ismael uit Gizeh, Egypte. "Holland is … beautiful."
Fahima en Ismael uit Gizeh, Egypte. “Holland is … beautiful.”

 

Haley en Georgina uit Hampshire, Engeland. "Holland is … holiday."
Haley en Georgina uit Hampshire, Engeland. “Holland is … holiday.”

 

‘Say Cheese’ is te zien in de Bibliotheek Diemen t/m maandag 30 juni. Meer portretten vindt u op de websites van Eelkje Colmjon en Elsbeth Pilz.