Spring naar de content

Goed nieuws voor Willie Wortel (en wat materiaal ter inspiratie)

Willie Wortel, opgelet. Sinds dinsdag kunnen Nederlandse creatievelingen hun uitvinding of idee zonder omweg laten financieren via Kickstarter, de grootste website voor crowdfunding ter wereld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Eerder was dat nog wat lastiger, omdat je officieel in een land moet wonen waar de site zelf ook actief is om een project te laten crowdfunden (= particulieren een bijdrage laten leveren om een project te financieren). Desondanks waren er toch al zo’n honderd Nederlanders die hun idee via de website indienden – en daar wisten ze in totaal zo’n anderhalf miljoen euro mee op te halen.

Kickstarter is niet de enige oplossing voor Hollandse uitvinders. Nederlanders met een goed idee en een krap budget kunnen hun project ook plaatsen op crowdfunding-sites van eigen bodem, zoals Geldvoorelkaar.nl, voordekunst.nl, crowdaboutnow.nl en symbid.nl. Geldvoorelkaar.nl is daarvan de grootste, maar vele malen kleiner dan Kickstart.

Een aantal ingediende projecten is inmiddels volledig gefinancierd. En van dat succes plukt ook Kickstarter zelf de vruchten. Het bedrijf vraagt 5 procent commissie, en maakte in vijf jaar tijd zo’n 46 miljoen euro winst.

Rondneuzen door de tot nu toe ingediende ideeën leert dat er naast films, boeken en muziek, ook nog volop spelletjes worden bedacht. Ook het praktische vermogen van de Nederlander komt duidelijk naar voren: denk aan een koffiefilter waarop precies staat hoeveel koffie er in moet voor het perfecte bakkie of een dienst voor het uitwisselen van surfmateriaal, zodat u niet overal met de plank naartoe hoeft te sjouwen.

Maar het leukste project is misschien wel het rijdende aquarium, dat bestuurd wordt door de vis zelf. Het idee is van Thomas de Wolf en Guus Hilte en kreeg eerder al aandacht van onder andere de BBC en National Geographic. De mannen hebben 40.000 euro nodig om het project daadwerkelijk te ontwikkelen en kunnen dus nog wel wat gebruiken: tot nu toe staat de teller op een kleine 800.