Post-traumatische stress? Neem een likje MDMA!

Veel illegale drugs werden ooit ontwikkeld als geneesmiddel of pijnstiller, om daarna snel weer geschrapt te worden vanwege ongewenste bijwerkingen of de fabricage van een veiliger middel.

Dit was bijvoorbeeld het geval met de (van oorsprong) narcosemiddelen GHB en ketamine, hetzelfde geldt voor verschillende soorten amfetaminen, die met name in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden om soldaten alert te houden. Toen duidelijk werd dat de drug ongewenste bijverschijnselen had (waarvan paranoia er slechts één was), werden deze verschillende substanties al snel verboden.

Cannabis
Het verbieden van drugs werkt criminaliteit in de hand, maar verkleint ook de kans dat onderzoek wordt gedaan naar de heilzame werkingen van een bepaalde drug. Neem hiervoor als voorbeeld cannabis. Tegenwoordig is medicinale cannabis een effectieve en veelvuldig voorgeschreven pijnstiller, maar het heeft heel lang geduurd voordat de drug uit het verdomhoekje gehaald werd.

MDMA
En zo zijn er meerdere gevallen bekend waar illegale drugs een kwaal effectiever te lijf gaan dan de gangbare methoden. Zoals de partydrug MDMA, voor de meeste mensen bekender in de vorm van een XTC-pil. Het euforische effect zou gunstig werken op mensen die lijden aan post-traumatische stress, zij kunnen hun angstige ervaringen beter bespreken wanneer zij onder invloed zijn van MDMA. In Canada worden momenteel veteranen met een oorlogstrauma behandeld met het middel.

XTC-pillen of MDMA-kristallen worden vaak in verband gebracht met dancemuziek en raveparties. Oftewel: plekken waar de muziek loeihard staat. Maar het lijkt erop dat al die pillenslikkers en klapkaken onbewust toch iets goed gedaan hebben om gehoorbeschadiging te voorkomen (of in ieder geval te verminderen). Nieuw-Zeelandse wetenschappers hebben namelijk bewijs gevonden dat een XTC-pil of een likje MDMA op zijn tijd tinnitus (een constante piep in de oren) tegen kan gaan. Best een gunstige ontwikkeling, gezien het regelmatig voorkomt dat lijders aan tinnitus uit pure wanhoop een einde aan hun leven maken.

Paddo’s en LSD
En dan zijn er nog de hallucinerende drugs. Doordat ze vooral bekend zijn vanwege berichten over buitenlandse toeristen die na het gebruik ervan uit een raam springen, zitten hallucinogene paddestoelen (oftewel paddo’s) al lang in het verdomhoekje. Behalve als je aan clusterhoofdpijnen lijdt. Deze relatief zeldzame, maar uiterst heftige, vorm van migraine lijkt af te nemen door de stof psilocybine te consumeren. Dit is de werkzame stof in natuurlijke hallucinogenen als paddo’s, maar ook de synthetische vorm, LSD, schijnt hiervoor gebruikt te kunnen worden.

Reageer op artikel:
Post-traumatische stress? Neem een likje MDMA!
Sluiten