Spring naar de content

Dag van de Arbeid: waar gaat het los vandaag?

De Dag van de Arbeid is traditiegetrouw een dag waarop veel Nederlanders hun schouders ophalen en naar hun werk gaan. In veel andere landen krijgt 1 mei vanwege historische gevechten tussen vakbonden en politiek wel veel aandacht, zoals in Duitsland, Rusland en de Verenigde Staten. Ook in Nederland begint de Dag van de Arbeid meer te leven. Wat is er vandaag allemaal gaande?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt
Het Beursplein in Amsterdam is op 1 mei gesloten, maar toch zal het later vandaag een drukte van belang worden. Om 19.00 uur begint er een demonstratie voor de schoonmakers (u weet wel, die mensen die onder meer treinen schoonmaken) waaraan naar verluidt enkele honderden mensen meedoen. Er wordt vervolgens een tocht gemaakt door het centrum van de stad. Vakbondsbestuurder Rob Marijnissen van FNV Bondgenoten, die een toespraak gaat houden, constateert tevreden dat de schoonmakers in de treinen aan het staken zijn.
De brandweerlieden zijn flink ongerust en zitten vandaag niet stil. In Eindhoven verzamelen de spuitgasten zich om hun ongenoegen te uiten over de aangekondigde bezuinigingen die ervoor zorgen dat het werk steeds onveiliger wordt. Daarnaast willen ze niet dat er banen, brandweerposten en wagens moeten worden ingeleverd. Te hopen valt dat de Nederlandse levensredders het rustiger aan doen dan hun Belgische collega’s. Qua demonstraties en protesten valt er in Nederland behalve in Eindhoven en op het Beursplein niet al te veel beleven. Toch wordt de Dag van de Arbeid steeds meer ‘benut‘, vertelt vakbondsbestuurder Rob Marijnissen.
Of we dat ook moeten nastreven is de vraag. Terwijl in Amsterdam nog eens nagedacht wordt over een nieuwe compositie voor De Internationale, wordt er in Turkije inmiddels driftig met traangas gespoten, maakt Berlijn zich op voor keiharde confrontaties tussen verschillende protesterende politieke groepen en worden demonstranten in Cambodja te lijf gegaan met wapenstokken. Dat we op de Dag van de Arbeid gewoon weer naar de koffieautomaat heen en weer lopen is misschien zo verkeerd nog niet.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap