Bewijs: tot in de late uurtjes doorwerken is erg onverstandig

Het is onder studenten breed ingeburgerd: tot ‘s avonds laat doorwerken om je project af te krijgen. Niet verstandig, blijkt uit onderzoek. De nadelen werden door Fast Company op een rijtje gezet.

Dat te weinig slaap slecht is voor je brein is al langer duidelijk. Er kunnen zelfs ernstige beschadigingen ontstaan, zoals in Sleep Journal te lezen is. Dr. Emerson Wickwire, verbonden aan Howard Country Centre voor long- en slaapmedicijnen, weet het zeker:  te weinig slaap doet gekke dingen met je en laat je ernstige fouten maken. Niet goed uitslapen wordt daarom als veroorzaker gezien van veel rampen. De hoeveelheid slaap heeft invloed op concentratie en geheugen waardoor tot laat doorwerken er misschien voor zorgt dat je je werk afkrijgt, maar tegelijkertijd is de kans op fouten ook groter, beweert Wickwire.

Slaap maakt slimmer
“Slaap faciliteert het geheugen en het leerproces”, aldus Wickwire. “Het zorgt ervoor dat het brein alle informatie kan verwerken die het gedurende de dag heeft opgedaan. De belangrijkste informatie wordt dan opgeslagen en de onbelangrijke informatie verdwijnt uit het geheugen. Door slaap in te leveren sta je je brein niet toe om intelligentie te ontwikkelen.”

Slaap inhalen kan niet
Wie denkt dat hij of zij het weekend kan gebruiken om de slaap weer in te halen heeft het mis. Voor het brein werkt het niet op die manier. Wickwire onderzocht een groep studenten die een week lang niet meer dan vijf uur per nacht mocht slapen en een week later zo veel mochten slapen als ze wilden om dit in te halen. In de inhaalweek presteerden de studenten beter, maar in vergelijking met de controlegroep, die in de onderzochte twee weken het normale slaappatroon aanhield, waren de resultaten in beide weken minder. Wat echter wel kan helpen is van ‘vooruit’ slapen. Wie een drukke week voor de boeg heeft waarin weinig slaap wordt gehaald, kan maar beter de nachten ervoor goed en lang slapen. Op die manier worden er in de slapeloze periode toch minder fouten gemaakt.

De voordelen van schemering gaan aan u voorbij
Mensen doen het rustiger aan zo gauw het donkerder wordt. Het zijn momenten waarop u de vermoeidheid voelt, maar ook waarop u juist veel creatieve en innovatie gedachten de ruimte geeft. Als u direcht op bed gaat liggen en in slaap valt na uw werk, valt die periode van rust en bezinning weg.

Reageer op artikel:
Bewijs: tot in de late uurtjes doorwerken is erg onverstandig
Sluiten