Spring naar de content

Brazilië is gek op Osama Bin Laden

Rio de Janeiro staat deze zomer in het teken van het WK, maar voor wie niets met voetbal heeft is er ook iets leuks: Een lekkere Brahma of Skol drinken uit de tap van Osama Bin Laden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Brazilië heeft tientallen Bin Laden-barren, en ze liggen ook in de buurt van de plekken waar het WK zich afspeelt. De Braziliaan Fernandes Braga was de eerste met het idee om voor Osama te spelen. Hij werd voor de aanslagen op 9/11 vaak al ‘baardman’ genoemd en toen Bin Laden wereldwijd bekend werd, veranderde die naam al snel naar Osama. De toko van de Braziliaan kwam al snel bekend te staan als ‘die Bin Laden-bar’, wat hem heel veel klanten opleverde. Zodoende werd de kroeg met een geheel Bin Laden-thema versierd.

Ceará Francisco Helder Braga Fernandes AKA you-know-who
(via)

The Guardian zocht de de kroegen met de naam van Bin Laden op en ontdekte dat er inmiddels tientallen zijn opgericht in Brazilië. De meesten ervan liggen in Rio de Janeiro, maar ook in andere steden zoals Sao Paulo slaat het idee aan.

ObamaOsama5
(via…)

Bin-Laden-Bar-Brazil_044219404387
(via)

Inmiddels blijkt dat er naast cafés ook lunchrooms en restaurants met het Taliban-thema. Eentje draagt de bijzondere naam Bin Laden and Family. Zo is er een nachtclub die Bin Laden’s Cave heet en reclame maakt met de zin: de plek waar de Taliban samenkomt. Er schijnt zelfs een handelaar in auto-onderdelen zichzelf naar Bin Laden te hebben genoemd.

Fernandes, de eigenaar van de beroemdste Bin Laden-bar in São Paulo (zie foto), heeft verder niets met oorlog en geweld. Hij meent dat Osama niet zo’n kwaaie was. ‘Ik weet niet veel van hem, maar ik geloof dat het een goede en religieuze man was, die nooit zelf iemand heeft vermoord. Zijn volgers deden dat.’ Fernandes is verder vooral druk met het inschenken van tequila. ‘Ik werk zeven dagen per week. Ik ben een man van het volk.’