Spring naar de content

Al-Qaida en het onbedoelde bloedbad in Jemen

December vorig jaar richtten negen leden van Al-Qaida een bloedbad aan op een ministerieel complex in Jemen – waaronder een militair ziekenhuis, waar 52 mensen omkwamen. Gruwelijke bewakingsbeelden toonden een gewapende man die artsen, verplegers en patiënten doodschoot.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Echter: Al-Qaida bood excuses aan. De missie was gericht op het ministerie van Defensie; zij die omkwamen in het ziekenhuis waren geen gepland doelwit. De camerabeelden die de ziekenhuisaanval van 5 december documenteerden verschenen online en de internationale gemeenschap was geschokt. Niet om de autobom die de meesten het leven kostte, maar om de man die voor de ontploffing het ziekenhuis binnenviel. Hij gooide granaten richting personeel en patiënt, en schoot op hen. Een cameraploeg van VICE reisde af naar Jemen om verhaal te halen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Waarschuwing: deze beelden zijn schokkend. Ze bevatten ongecensureerde explosies en geweerschoten met dodelijke afloop.

Qasim al-Raymi, commandant van de Jemenitische afdeling van Al-Qaida, plaatste later die maand een video online. Het speet hem. Het ministerie van Defensie was een legitiem doelwit, maar zij die de kogel hadden gekregen – daar distantieerde hij zich van.

VICE News stuurde een cameraploeg naar het ziekenhuis, althans, wat er van over is. Zij spraken met overlevenden en reconstrueerden die vijfde december.

Onderwerpen