Spring naar de content

Vier redenen waarom bijna niemand naar het EU-debat van Nieuwsuur keek

Het door Nieuwsuur georganiseerde EU-debat van gisteren, gefilmd vanaf een speciale locatie in Maastricht, is mogelijk een van de slechtst bekeken afleveringen ooit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Normaal gesproken kijken ongeveer 500.000 mensen naar het actualiteitenprogramma van de publieke omroep, maar gisteren stemden slechts 381.000 mensen af op het debat tussen de acht Europese lijsttrekkers.

Als de slechte kijkcijfers voor zo’n groot EU-debat een voorbode zijn voor de opkomst op 22 mei, ziet het er niet best uit voor de Europese Unie. Hoe komt het toch dat niemand geïnteresseerd lijkt in de Europese verkiezingen? Een paar redenen.

1. Geert Wilders en Alexander Pechtold zaten thuis
Stop PVV-leider Wilders en D66-voorman Pechtold in één kamer en je krijgt geheid vuurwerk. Beide heren hebben natuurlijk weinig te maken met het Europees parlement, maar voor de kijkcijfers van Nieuwsuur zou het zeker een verschil hebben gemaakt. Nu zaten de kijkers opgescheept met onbekende namen en gezichten als Sophie in ‘t Veld (D66), Marcel de Graaff (PVV) en Paul Tang (PvdA). Wie? Dat zijn dus de lijsttrekkers voor 22 mei.

2. Hashtag #nieuwsuureudebat
Nog voordat het Nieuwsuur-debat goed en wel was begonnen ontstonden er al misverstanden over welke hashtag gebruikt moest worden op Twitter. De officiële Nieuwsuur-hashtag was namelijk nogal lang en onduidelijk: #nieuwsuureudebat. Geen hond die zo’n lange hashtag achter elke tweet gaat zetten. Gevolg: geïnteresseerden, voor zover die er waren, konden het debat maar moeilijk volgen via Twitter. Als je de (online) discussie wil aanwakkeren, moeten de randvoorwaarden in orde zijn.

3. Waar waren de andere partijen?
Nieuwsuur had maar liefst acht lijsttrekkers in de studio zitten, allemaal afkomstig van de bekende grote(re) partijen: van D66 tot PVV en van PvdA tot CU/SGP. Maar waar was de rest? Denk aan EU-kritische partijen als Partij voor de Dieren, de Piratenpartij en Artikel 50. Zelfs 50Plus, toch twee zetels in de Tweede Kamer, was niet welkom tijdens het debat. Meer EU-kritische geluiden maken het debat misschien onoverzichtelijker, het was wel interessanter geweest voor de eurosceptische kiezer, en daar zijn er veel van in Nederland.

4. Het Europees parlement kan ons gestolen worden
Het is algemeen bekend dat de opkomst altijd laag is bij verkiezingen voor het Europees parlement. Als bijna de helft van de Nederlanders gaat stemmen op 22 mei, dan is het veel. Overigens zit een nieuw laagterecord wat betreft opkomst er waarschijnlijk niet in. Die eer is voor het jaar 1999, toen slechts 30 procent van de stemgerechtigde kiezers kwam opdagen. Maar dat de nabeschouwing van het EU-debat bij Pauw & Witteman ook al zo slecht werd bekeken (504.000 kijkers) is een teken aan de wand. RTL Late Night haalde gisteren bijna één miljoen kijkers, zonder ook maar een seconde na te praten over het EU-debat. ‘Nough said.