Spring naar de content

Universiteit van Amsterdam ontrafelt mysterie piramides

Al eeuwenlang zijn de piramides uit het oude Egypte een groot raadsel. Waar dienden ze voor? Hoe kon het dat ze zo ongelooflijk precies gebouwd zijn? En hoe vervoerden ze de loodzware stenen voor de bouw? Op die laatste vraag is nu een antwoord gekomen: onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam kwamen tot de ontdekking dat de Egyptenaren het zand voor de sleeën waarmee de stenen vervoerd werden nat maakten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Nivard

De onderzoekers plaatsten een laboratoriumversie van de stenenslee in een bak met zand. Vervolgens werd de vereiste trekkracht gemeten als dit zand nat was, en vergeleken met de vereiste trekkracht bij droog zand. En wat bleek? Deze trekkracht verminderde ongeveer met de helft! U kunt het aan de hand van uw zomerse bezoekje aan het strand wel enigszins voorstellen misschien. Die strandwandeling door droog zand is een stuk zwaarder dan wanneer u vlak bij de zee over het natte zand loopt.

Egyptenaren
Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe weten de onderzoekers dat de Egyptenaren dit ook al beseften? Op een wandtekening in de graftombe van de farao Djehoetihotep (DjeHOEtihotep?) is een figuur met een gieter te zien die voor de slee met stenen uitloopt. Als de bouwvakkers van de Noord-Zuid lijn nou eens zo ingenieus waren…

Onderwerpen