Spring naar de content

Met de dood bedreigde Özcan Akyol: ‘Het zijn een stel hersenloze idioten’

Özcan Akyol schreef voor de Nieuwe Revu een column over Amsterdammers, waarin hij schrijft een hekel te hebben aan de hoofdstad en ‘aan alle uitwassen’ ervan. Provocerend dus: “Als Amsterdammer een ras was, dan was ik een racist.” Akyol verwachtte zeker reacties. En die kreeg hij dan ook, zo meldde hij op Facebook en Twitter. De bedreigingen vliegen hem al de hele dag om de oren. HP/De Tijd vroeg hem om een reactie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Als je zo’n provocerende column schrijft, dan wil je reacties. Ben je dan nog verrast door de aard hiervan?
“Ja, toch wel, bedreigingen zoals deze had ik niet verwacht. Ik ben wel iets gewend, na elk tv-optreden krijg ik dingen naar mijn hoofd geslingerd. Maar hier schrok ik toch een beetje van. De reacties op mijn column op de site van de Nieuwe Revu blijven binnenlopen, en elk uur krijg ik twee privéberichten via Facebook waarin me wordt verteld ‘dat ik een paar tikken moet krijgen’ en ‘lekker in Deventer jodekoeken moet gaan happen‘.”

Via Facebook en Twitter kreeg je zelfs doodsbedreigingen. Ga je aangifte doen?
“Dat denk ik niet. De politie belde me wel vandaag om te vragen of ik stappen ging ondernemen. Ik ga morgen even praten, maar ben niet van plan aangifte te doen. Ik voel me niet heel erg bedreigd, mensen hebben me alleen via internet benaderd. Ik verwacht dat het daar wel bij blijft.
“Het is bizar wat mensen naar me schrijven, als een stel hersenloze idioten gooien ze alles maar op het internet. Op de site van de Nieuwe Revu zie je ook wat die mensen allemaal doen in het dagelijks leven. Zo reageerde een campagneleider van de ChristenUnie, iemand die werkt bij Delta Lloyd. Internet geeft, net als het voetbalveld, mensen kennelijk een soort gevoel van vrijheid dat ze iedereen zomaar kunnen schofferen, zonder gevolgen.”

Hoge bomen vangen veel wind. Maar dit gaat wel heel ver. 
“Het hoort erbij als je bekender wordt: mensen hebben openlijk kritiek op je. Via het web is dat allemaal een stuk makkelijker en eenvoudiger te doen. Ik keur het niet goed, maar ik kan het niet veranderen. Een cursus omgangsnormen zou goed zijn voor de meesten, maar dat helpt toch niet.”

ozcan 3 Ozcan 2 ozcan 1