Spring naar de content

Vogels spotten op het Songfestival

Dinsdagavond komen The Common Linnets voor Nederland uit in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Voor wie het nog niet wist: de common linnet is een vogelsoort die in Nederland bekend staat als de kneu, een zangvogel uit de familie der vinkachtigen, die in Den Haag een kneuter wordt genoemd. Na Anouks Birds is dit nu al de tweede vogelgerelateerde inzending op rij. We zitten dus goed in de vogelsongs. Is dit alleen een Nederlandse trend? Vogels op het songfestival: een overzicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

In 2010 kwam Rosa uit voor ons land op het Junior Songfestival met het liedje Vrij als een vogel.

Ik ben vrij als een vogel
Snel als de wind
Ik kan dansen op de wolken
En als de storm begint
Val ik mee met de regen
Vrij als een vogel

Vallende vogels zijn dus niet altijd een garantie voor succes: Rosa overleefde de halve finale helaas niet.

Nachtegaal
In 2012 nam Sofi Marinova namens Bulgarije deel aan het Songfestival. De zoetgevooisde Roma-zangeres, met een vocaal bereik van maar liefst vijf octaven, heeft als bijnaam “the gypsy nightingale”.

Huismus
Wie denkt dat er voor de lelijk kwetterende huismus geen plaats is op het Songfestival heeft het mis. In 2011 deed Alexy Vorobyov namens Rusland mee aan het Eurovisie Songfestival. De Engelstalige artiestennaam van de knappe jongeling, die bekend werd door zijn deelname aan X-Factor Rusland, is Alex Sparrow, oftewel Alex Huismus.

Witte raaf
Witte raven zijn zeldzaam. En weinig succesvol. De albino onder de raven heeft niet alleen een gebrek aan pigment waardoor hij beter zichtbaar is voor roofdieren, maar ziet ook slecht. Daardoor overleven ze doorgaans minder lang. Dit gold ook voor Max Barskih, de Oekraïense zanger die zich met het nummer Witte raaf niet wist te kwalificeren op het nationale Oekraïense songfestival.

Papegaaien
Mensen in vogelpakken, zoals in de fameuze Vogeltjesdans van De Electronica’s. hebben de finale van het Europese Songfestival nooit gehaald. Maar wel bijná. In 1981 werden Karen Black and The Nevada tweede op het Ierse nationale songfestival, op slechts enkele punten van de winnaar. Terwijl Karen song waren de bandleden van The Nevada gehuld in papegaaienpakken.

Blauwe vogel
Anouk had het goed gezien met een lied over vogels: de laatste Franse overwinning op het Songfestival dateert van 1977, toen Marie Myriam het festival won met het krachtige L’Oiseau et l’Enfant, over een klein jongetje dat een blauwe vogel ziet overvliegen.

Witte vogel
Hij kwalificeerde zich niet, maar de Belgische singer/songwriter Bert Van Renne deed dit jaar een poging om zich te kwalificeren op het Belgische nationale songfestival onder zijn artiestennaam White Bird.

Knuffelvogel
De beste prestatie van Nederland op het Songfestival in de laatste dertig jaar was de vierde plek die Edsilia Rombley behaalde. In Hemel en aarde kwamen geen vogels voor. Maar na haar zangcarrière begon ze een tweede leven als kinderboekenschrijfster en publiceerde ze het veelgeprezen Huggybird en de magische toverballen.

Knipsel

Hollandse vogels
Anouk, Ilse en Waylon zijn zeker geen Nederlandse pioniers op vogelgebied. Al op het allereerste songfestival ooit pakte Nederland uit met een vogellied. In 1956 bracht Jetty Paerl het gevoelige De vogels van Holland ten gehore:

De vogels van Holland zijn zo muzikaal
Ze leren in hun prille jeugd al tierelieren
De merel, de lijster en de nachtegaal
Om zo de lent’ in Holland goed te kunnen vieren

Echte vogels
In 2002 was het de beurt aan échte vogels. BirdLife International organiseerde de Birdeurovison. De winnaar van de publieksstemming werd met overmacht de goudplevier. Zoals zo vaak kwam de vakjury tot een ander oordeel. De ornithologen kozen eensgezind voor de Noordse nachtegaal. Wilt u zelf ook stemmen op uw favoriete zangvogel? Dat kan op de site van de BBC, waar u kunt stemmen op een van de vijf door de Britse vogelbescherming voorgedragen finalisten: de zanglijster, het winterkoninkje, de merel, de veldleeuwerik en uiteraard de nachtegaal.