Spring naar de content

Waarom wij nooit meer van Google afkomen

Dat de meeste smartphones volgepropt zijn met (niet te verwijderen) toepassingen van Google heeft een reden: de zoekmachinegigant verplicht telefoonmakers om de hele familie van Google-apps, en dat zijn er nogal wat, onwrikbaar vast op het toestel te zetten ook al willen ze er maar een gebruiken. Google doet dat al vele jaren maar het kwam pas deze week aan het licht dankzij een rechtszaak tussen Samsung en Google.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Bij die rechtszaak kreeg de rechter en dus nu ook de wereld inzage in het zogenaamde Mobile Application Distribution Agreement (MADA) dat Google oplegt aan de afnemers van zijn apps. Hoewel het besturingssysteem Android (een vorm van Linux) in beginsel gratis is verdient Google aan de plaatsing van zijn apps. Niet alleen is in die MADA vastgelegd dat alle Google-apps geplaatst moeten worden maar ook is tot op de millimeter vastgelegd op welk schermpje en op welke afstand van het startscherm de apps zichtbaar moeten zijn. Daar de meeste gebruikers van smartphones te onhandig (of te lui) zijn om daar iets aan te veranderen verzekert Google zich aldus van een prominente en langdurende plek in ons digitaal leven. En daar inmiddels zo’n 70 procent van de smartphones wereldwijd nu op Android draait is Google wereldmarktleider.

Natuurlijk zijn er manieren om te ontsnappen aan de voortdurende aanwezigheid van Google. Hoewel de apps zich door de ongeoefende gebruiker niet laten verwijderen is het mogelijk om het toestel te voorzien van een nieuwe schil (gewoon uit de Playstore), een zogenaamde ‘launcher’ waarmee je ze onzichtbaar kan maken. Een halfslachtige oplossing, niet meer dan een noodverband eigenlijk.

Overstappen naar een ander merk toestel is minder eenvoudig dan het lijkt. Apple bijvoorbeeld, door sommigen beschouwd als een familie en door weer anderen als een sekte, gaat eigenlijk nog een stap verder dan Google en duldt op zijn apparaten alleen door het bedrijf zelf ontwikkelde of geaccordeerde toepassingen. En die toestellen zijn, waarschijnlijk door het door Apple zorgvuldig gekoesterde hippe imago, veel te duur. Niet voor niets heeft het bedrijf tientallen miljarden dollars in de oorlogskas zitten.

De echte oplossing moet, zoals wel vaker, komen van de ‘vrije jongens’ van het internet, de ontwikkelaars van het echt gratis besturingssysteem Linux. Dat is nu nog alleen beschikbaar voor desktops, netbooks en laptops. Maar er zijn eerste signalen dat het binnenkort ook voor telefoons beschikbaar zal komen. Voor het grote publiek, dat huiverig is voor veranderingen en doorgaans de fabrikanten willoos volgt, zal dat niet veel uitmaken. Dat zit waarschijnlijk de rest van zijn leven vast aan Google en/of Apple. Een beangstigende gedachte.